Wolowina mielona 95% miesa , sliwki kalifornijskie , Kolendra swieza , Salata maslowa , Bu
Kalorie
Tłuszcze
Cholesterol
Sód
Węglowodany
Białko
% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).
Ten burger do wspaniała propozycja na rozpoczęcie sezonu grillowego! Słońce, weekend i pyszności z grilla...
Do miski przekładamy mięso mielone, śliwki kalifornijskie pokrojone na średniej wielkości kawałki i posiekaną kolendrę. Składniki dokładnie mieszamy, dzielimy na 4 porcje i formujemy kotlety na wysokość ok 1.5 cm.
Składniki na chutney:
15 dkg śliwek kalifornijskich (California Prune Board)
20 dkg moreli, świeżych
1 duża czerwona cebula
3 łyżki octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej kolendry
sól do smaku
Cebulę drobno siekamy, wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą, smażymy do miękkości i lekkiego zarumienienia, dodajemy czosnek i imbir. Po 2-3 minutach dorzucamy pokrojone na duże kawałki śliwki kalifornijskie i morele, ocet winny, sól. Zmiejszamy ogień, dusimy całość ok. 15-20 minut. Na końcu dodajemy kolendrę, po 2 minutach całość odstawiamy do wystygnięcia.
Dobrze rozgrzewamy grilla, jeśli chcemy, aby nasze burgery były średnio wysmażone, grillujemy kotlety po 3 minuty z każdej strony. Jeśli wolimy bardziej wysmażone, powinniśmy dodać po dodatkowej minucie na stronę. W trakcie grillowania mięsa z boku grilla podgrzewamy bułki. Dolną bułkę smarujemy cienką warstwą chutneya, kładziemy sałatę, kotleta, grubszą warstwę chutneya, przykrywamy górą bułki.