Sałatka z topinamburu i natki pietruszki

25 min
4  porcje
Łatwe

Topinambur (slonecznik bulwiasty) , Papryka czerwona , Czosnek , Oliwa z oliwek , Sol ,

Wartość odżywcza

Kalorie

Tłuszcze

Cholesterol

Sód

Węglowodany

Białko

% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).

Dziś zapraszamy do wypróbowania dania, w którym rolę główną gra Pan Topinambur. Warzywo to ostatnio przeżywa swój renesans.

Poniższa propozycja to istna bomba żelazowa - zatem wszystkie mamy ciężarne, osoby borykające się z niedokrwistością - zabieramy się za topinambur. Tu w sałatce - idealna kompozycja topinamburu z natką pietruszki. Dzięki zawartej w natce, witaminie C, zwiększa się absorpcja żelaza, czyli po prostu organizm przyswoi go więcej.

Kilka faktów:
porcja sałatki (1/4 z podanej proporcji)
294 kcal
8,5 g białka
9,2 g tłuszczu
50 g węglowodanów

10 mg żelaza (!!!!!) - 55% pokrycia normy dla kobiet z przedziału wiekowego 19 - 50 oraz blisko 40% dla kobiet ciężarnych. Jeżeli zjemy 1/2 zaproponowanej ilości (czyli 0,5 kg topinamburu) wówczas wartości podwoją się!

Wart uwagi również magnez - porcja sałatki pokryje 20% zapotrzebowania dla kobiet.

Zatem jak przygotować bombę żelazową?

Pieczone topinambury z aioli
Składniki (na 2 porcje jako obiad, na 4 porcje jako dodatek do obiadu):
- topinambur, 1kg
- czerwona papryka, 1szt.
- czosnek, 4 ząbki
- oliwa z oliwek, 3 łyżki
- sól himalajska, czarny pieprz
- twarożek homogenizowany naturalny, 4 łyżki
- natka pietruszki, pęczek

Topinambury wyszorować porządnie szczoteczką do warzyw i przekroić na połówki. Poukładać na blaszce do pieczenia skórką do góry. Paprykę pozbawić pestek i położyć koło topinamburów - także skórką do góry. Czosnek obrać z łupin i położyć koło papryki. Warzywa stropić oliwą i doprawić solą. Całość piec około 30 minut w temperaturze 200st. C.
Upieczoną paprykę, czosnek i świeży twarożek zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku.
Topinambury podawać z sosem i posiekaną natką.

Za świetny przepis dziękujemy Pani Marcie Dymek. Inspiracja na danie z topinamburem zaczerpnięta jest z książki Jadłonomia (str 41)

Poradnia Dietetyczna Food & Diet

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Zobacz również

x