Facebook Pixel

WITAJ NA MYFITWEB

Na Myfitweb kupisz tanie wejściówki oraz karnety umożliwiające wejście do wielu klubów. Z nami zaplanujesz dietę oraz trening.

Nie masz jeszcze konta?

LUB
POKAŻ

Wybierając „Zarejestruj się” akceptujesz Regulamin Myfitweb, Politykę prywatności oraz pliki cookies.

Co NAPRAWDĘ jest we frytkach z Mc Donalda. Przeczytaj to sam, bo innym nie uwierzysz

29 marca 2017 16:49

Wiadomo. Każdemu się zdarza. Raz na jakiś czas. W chwilach zwątpienia częściej. Szybka przekąska ale też idealnie dopasowane do hamburgera. Frytki z Mc Donalda bywają naszą słabością. Co tak naprawdę w nich się znajduje? Prześwietlamy te rumiane, cienko poszatkowane ziemniaczki.

Co NAPRAWDĘ jest we frytkach z Mc Donalda. Przeczytaj to sam, bo innym nie uwierzysz pixabay.com

Tropem frytek z Mc Donalda poszedł doktor Christopher Ochner, pracownik naukowy New York Obesity Nutrition Research. Ochner dość dobrze zna menu McDonalda. Kilka lat temu przeprowadził swój własny "Super Size Me”. Była to dieta - eksperyment: codziennie przez dwa miesiące jadł jeden posiłek w restauracji typu fast food w ramach swojego badania. No i przyjrzał się dość dobrze frytkom.

Duże frytki z Mc Donalda wyglądają apetycznie, ale co w sobie kryją? 500 kcal, 25 g tłuszczu, 63 g węglowodanów, 350 miligramów sodu, 6 gramów błonnika, 6 gramów białka. Ziemniaki, oleje roślinne (olej rzepakowy, utwardzony olej sojowy, naturalny aromat wołowy [pszenicy i pochodne mleka], kwas cytrynowy [konserwujący]), dekstrozę, kwaśny pirofosforan sodu (to żeby kolor był ładny i zachęcający) i sól. Całość przygotowana w oleju roślinnym (a w zasadzie w mieszance, w której skład wchodzą: olej rzepakowy, olej kukurydziany, olej sojowy, utwardzony olej sojowy) z TBHQ i kwas cytrynowy, aby zachować świeżość oleju i dimetylopolisiloksan, żeby zmniejszyć rozpryski oleju przy gotowaniu.


Dieta dla kobiet pomagająca kształtować sylwetkę GOTOWA DO POBRANIA


Co ciekawe i ważne dla wegetarian i wegan! Frytki z Mc Donalda nie są dlą Was. Naturalny aromat wołowiny znajduje się bowiem w tych frytkach. Jak to? Popukacie się w głowę. Otóż okazuje się, że koło 50 lat temu, McDonald przygotowywał swoje frytki w tłuszczu wołowym. Kiedy przerzucono się na mieszanki oleju roślinnego, nie chciano żeby frytki traciły słynny smak, dlatego podjęto decyzję żeby dodać naturalny smak wołowiny do mieszanki. I to właśnie hydrolizowana pszenica i mleko hydrolizowane są stosowane jako składniki zapachowe.

Jak wyglądają inne składniki, z których powstają frytki Mc Donalda?

Olej roślinny (a raczej ich mieszanka): Aby przygotować pyszne i rumiane frytki, trzeba głębokiego smażenia, i tu zdrowe węglowodany przekształcają nam się w tłuszcz. Frytki McDonald zanurza się w kąpieli olejowej dwa razy. Producenci tną je, gotują i smażą przed zamrożeniem, a później wysyłają do restauracji, gdzie są ponownie smażone.


Olej rzepakowy: Ten dość znany olej jadalny jest powszechnie uważany za dość zdrowy składnik w porównaniu do innych w swojej kategorii. Trudno powiedzieć, na ile ten olej jest wykorzystywany w restauracjach do smażenia frytek, spekuluje się, że McDonald pewnie wykorzystuje mniej zdrowy olej kukurydziany i olej sojowy.


Uwodorniony olej sojowy: kiedy normalny olej sojowy przechodzi proces uwodorniania jego nienasycone tłuszcze przekształcają się w tłuszcz nasycony, co z kolei sprawia, że łatwiej je ugotować. Minusem jest to, że nowy tłuszcz staje się również tłuszczem trans i odpowiada za choroby serca.


Kwas cytrynowy: Ta substancja konserwująca niby jest bezpieczna, ale zastanawia tu fakt, a raczej scena z dokumentu "Super Size Me". Pamiętacie jak frytki McDonald mogą trwać przez wiele miesięcy bez uszkodzeń i nadal wyglądać jak byście kupili je wczoraj?


PRZEPIS NA DZIŚ. Zdrowy tort jagodowy z truskawkami


TBHQ (Tert-butylohydrochinon): Jest bardzo silnym środkiem konserwującym, badania na zwierzętach wykazały, że przyczynia się do wrzodów żołądka i uszkodzenia DNA.

Co jeszcze mamy z frytkach z McDonalda? Dekstroza: Innym słowem to cukier, jest to trzeci składnik frytek McDonalda, po ziemniakach i oleju. A jak wiemy cukier uzależnia.

Sól sodowa kwasu pirofosforowego: Ten magiczny składnik frytek z McDonalda sprawia, że zachowują one piękny kolor, nie czarnieją. Sól sodowa jest też często spotykana jako składnik gotowych, kupnych ciast, puddingów, gofrów, naleśników i babeczek, a także dodawana do aromatyzowanego mleka, wędlin, produktów ziemniaczanych i konserw rybnych.

W frytkach jest też coś takiego jak dimetylopolisiloksan. Co środek zapobiegający pienieniu robi w Twoich frytkach, tego do końca nie wiemy, ale na pewno ulepsza proces przygotowywania „smakołyku”.

Nie ma oczywiście dowodów, że powyższe składniki są trujące i po ich zjedzeniu umrzesz, ale czy teraz będą Ci smakować frytki z Mc Donalds’a? A może lepiej zamówić mniejszą porcję?


POLUB MYFITWEB na FACEBOOKU!








Kupuj tanie wejściówki i multikarnety

Wybieraj kluby fitness, siłownie i baseny z naszej ogólnopolskiej bazy

  • siłownie
  • zajęcia fitness
  • baseny
  • inne obiekty sportowe

Kup karnet lub wejściówkę

  • Kluby
  • Zajęcia
  • Baseny
  • Inne

Myfitweb poleca


Wygodne narzędzie dla trenerów personalnych

artykuł


Słuchawki sportowe idealne na trening

artykuł


Który rodzaj jogurtu jest najlepszy?

artykuł


Trening na przedramiona. 6 ćwiczeń na mocne przedramiona

artykuł


Half/Full to zestaw naczyń na dietę z lustrem podwajającym jedzenie

artykuł


8 hitów z wyprzedaży DLA KOBIET. Tanie, praktyczne i modne ubrania fitness

artykuł

Dołącz do nas

Zobacz także

Dieta

Detoks od kawy: ile trwa odwyk od kawy?

Dieta

Jak przestać jeść słodycze? 5 PROSTYCH rad od dietetyka

Dieta

Jaka dieta jest najlepsza? Eksperci wybrali trzy diety 2019 roku

Przepis na domową granolę. Nie kupuj płatków śniadaniowych

artykuł


Cake pops ze śliwkami kalifornijskimi

artykuł


Jacuzzi! Kąpiel w bąbelkach pobudza krążenie i dotlenia organizm

artykuł


Spa pedicure: zadbaj o swoje stopy kompleksowo

artykuł


Co jeść przed treningiem aby schudnąć? Pytamy eksperta

artykuł


Alkohol na diecie? 4 rady przed weekendem

artykuł