Domowe lody, zimne desery i smoothie. ZDROWE i niskokaloryczne przepisy nie tylko na upał
18 maja 2017 14:34
Jolanta Naklicka-Kleser w swojej nowej książe "Lodovo, czyli domowe, zdrowe lody, zimne desery i smoothie" dzieli się sprawdzonymi przepisami na mrożone smakołyki. Są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Oto przepisy na lody domowe, zimne desery i smoothie do wykorzystania już dziś! Dzieci, znajomi i rodzina na pewno je pokochają.
Materiały prasowe
Zielony sorbet
Składniki na 4 porcje:
4 kiwi
1 szklanka soku ze słodkich winogron
miód do smaku
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj, aż powstanie gładka masa. Powstałą masę wlej do foremek na lody, wbij patyczek i wstaw je do zamrażarki na min. 4 godz.
Materiały prasowe
Domowa nutella
Składniki na 8 porcji:
1 szklanka orzechów laskowych
2 łyżki kakao (najlepiej surowego)
2 banany
kilka daktyli (im więcej tym lody słodsze)
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj, aż powstanie gładka masa. Powstałą masę wlej do foremek na lody, wbij patyczek i wstaw je do zamrażarki na min. 4 godz.
Materiały prasowe
Truskawka z białą czekoladą
Składniki na 2 porcje:
1 szklanka mrożonych truskawek
garść groszków z białej czekolady
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj pulsacyjnie, aż powstanie gładka masa.
Od razu podawaj.
Materiały prasowe
Malina z wanilią
Składniki na 2 porcje:
1 szklanka mrożonych malin
ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
1 banan
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj pulsacyjnie, aż powstanie gładka masa.
Od razu podawaj.
Materiały prasowe
Wytrawna truskawka
Składniki na 2 porcje:
2 szklanki truskawek
2 szklanki lodu w kostkach
garść bazylii
odrobina kremu balsamicznego
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj do uzyskania jedwabistego smoothie.
Truskawki kuszą swoim zapachem i słodkim smakiem. Mają wiele właściwości – poprawiają nie tylko zdrowie, ale także urodę. Służą utrzymaniu szczupłej sylwetki, 100 g truskawek to jedynie 30 kcal. Bez obaw mogą je spożywać diabetycy, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. Doskonale także rozprawiają się z cellulitem.
Materiały prasowe
Awokado z czekoladą
Składniki na 6 porcji:
1 awokado
1 banan
3-4 łyżeczki kakao
1 szklanka jogurtu naturalnego
syrop klonowy do smaku
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj, aż powstanie gładka masa. Powstałą masę wlej do foremek na lody, wbij patyczek i wstaw je do zamrażarki na min. 4 godz.
Materiały prasowe
Bananowo-kokosowe smoothie
Składniki na 2 porcje:
1 mrożony banan
1 kubek mleka kokosowego
2 łyżki płatków migdałowych
maliny do przybrania
ziarna kakaowca do przybrania
2 łyżki miodu do smaku
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj na wysokich obrotach do uzyskania jedwabistego smoothie. Talerz udekoruj malinami, płatkami migdałowymi oraz ziarnami kakaowca.
Materiały prasowe
Miętowe
Składniki na 3 porcje:
1 szklanka mrożonego groszku
1 banan
garść świeżej mięty
odrobina soku z cytryny
syrop klonowy do smaku
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj pulsacyjnie, aż powstanie gładka masa.
Od razu podawaj.
Materiały prasowe
Zielony sorbet
Składniki na 4 porcje:
4 kiwi
1 szklanka soku ze słodkich winogron
miód do smaku
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj, aż powstanie gładka masa. Powstałą masę wlej do foremek na lody, wbij patyczek i wstaw je do zamrażarki na min. 4 godz.