Jesz orzechy? Zastosuj ten prosty zabieg, a będą jeszcze zdrowsze!

03 lipca 2017 16:28

Myfitweb

Ostatnie badania dowodzą, że spożycie orzechów nie wiąże się wcale ze wzrostem wagi. Wręcz przeciwnie. Orzechy pomagają chudnąć. Warto włączyć je do naszej diety. Jednak przed zjedzeniem powinniśmy je odpowiednio przygotować. Jak?

Orzechy i nasiona są skarbnicą minerałów i mikroelementów. Można dodawać je do posiłków lub zjadać same, w formie przekąski. Przed zjedzeniem dobrze jest namoczyć orzechy. W celu zmniejszenia negatywnego działania fitynianów, do wody, w której moczymy orzechy i nasiona warto dodać odrobinę soku z cytryny lub octu jabłkowego. Namoczone orzechy opłukać, wysuszyć, wodę w której się moczyły wylać.

CZYTAJ TEŻ: Lato w pełni! Nie kupujesz karnetu? Kup wejściówkę do 60 proc. taniej u nas

Jak długo powinniśmy moczyć orzechy? Zależy oczywiście od ich rodzaju. Np. orzechy laskowe – 10 godzin, migdały czy orzechy włoskie – 8 godzin, orzechy nerkowca 2 godziny, zaś brazylijskie czy makadamia tylko godzinę.

Dlaczego warto moczyć orzechy przed zjedzeniem? Przede wszystkim są łatwiejsze do strawienia, a dzięki temu bardziej przyjazne dla naszego układu pokarmowego. Moczenie oczyszcza je z różnego rodzaju zanieczyszczeń. Orzechy zawierają inhibitory blokujące enzymy trawienne, sprawiając tym samym, że organizm przyswaja jedynie niewielką ilość składników odżywczych. Moczenie znacznie poprawia ich przyswajalność. Ten prosty zabieg neutralizuje także zawarty w nich kwas fitynowy - substancję antyodżywczą, mającą zdolność do wiązania się z pierwiastkami. Tworzy z nimi nierozpuszczalne kompleksy, przez co nie ulegają one absorpcji przez organizm.

Żródło: VivaZdrowie

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Obiekty w okolicy

Zobacz również

x