Jak powstaje miód? Prawdziwy miód to oczywiście efekt pracy pszczół. Aby otrzymać 1g miodu pszczoła musi odwiedzić około 1500 kwitnących kwiatów. Pszczoła zbiera nektar i w ulu w wyniku naturalnych procesów i działania pszczół miód dojrzewa i stanowi zapas pokarmu dla całego ula na okres zimy – pod warunkiem, że wcześniej pszczelarz nie zamieni drogocennego miodu na słodką wodę.
SZUKASZ KARNETU na siłownię? Wypróbuj nasz MULTIKARNET i korzystaj z wielu siłowni jednocześnie!
Jak działa miód? Miód działa inaczej w zależności od tego z jakich roślin powstał. Różni się przy tym znacząco także smakiem i wyglądem (np. miód rzepakowy jest delikatny i biały, a gryczany - bardzo intensywny i ciemny).
• Miód kwiatowy – zawiera dużą dawkę potasu. Dzięki temu wspomaga leczenie nadciśnienia, a także innych chorób serca.
• Miód akacjowy – delikatny korzystnie wpływa na pracę układu mięśniowego np. przy zakwasach.
• Leśny miód – idealny do leczenia gardła, a także drobnych infekcji.
Jak wprowadzić miód do codziennej diety?
• Miód z białym serem i świeżym pieczywem np. w ramach II śniadania czy podwieczorku.
• Miód jako naturalny słodzik do herbaty z cytryną (uwaga, zanim dodamy miód herbata powinna przestygnąć do temperatury około 60-70st.C).
• Miód z gęstym greckim jogurtem i orzechami jako podwieczorek lub deser po obiedzie.
• Miód jako dodatek do płatków śniadaniowych niesłodzonych.
• Miód jako dodatek do mleka jako idealny środek na przeziębienie.
Tak więc, miód to nie słodki ulepek, ale przyprawa bogów. Należy ją jednak stosować – jak każdą przyprawę – w niewielkich ilościach.
Ewa Ceborska-Scheiterbauer, Poradnia dietetyczna Food & Diet