Zadajesz sobie pytanie: tłusty czwartek kiedy jest? Np. tłusty czwartek 2019 wypada w czwartek, 28 lutego. Bywało też że święto to przypadało 3 marca, a w 2018 roku było 8 lutego - więc wcześnie. Niezależnie od tego kiedy jest tłusty czwartek - kalorie w tym dniu spożywamy w dość dużych ilościach. Mimo, że tłusty czwartek kojarzy się głównie z pysznymi pączkami, pamiętajmy w jaki sposób były one przygotowywane pierwotnie. A no właśnie - m.in. na słono! Dlaczego by pośród wszystkich słodkości nie znaleźć miejsca na coś bardziej wytrawnego? Aby całkowicie nie odchodzić od elementu słodkości, można spróbować także propozycji słono-słodkich. Pamiętajmy, aby składniki dobierać również pod względem walorów dodatkowych. W końcu tłusty czwartek ma zgromadzić w nas energię na najbliższy czas,a także poprawić nastrój. - Dobrą alternatywą dla pysznych słodkości będą przekąski z udziałem składników o właściwościach antydepresyjnych, np. sera żółtego. Oprócz cennych wartości odżywczych ser zawiera także witaminy z grupy B odpowiedzialne za poprawę naszego nastroju oraz dobry humor – komentuje Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Skoro tłusty czwartek tuż, tuż, bo już w ostatni czwartek lutego, warto skomponować z tej okazji coś pysznego. Proponujemy przygotować smaczne i niezwykle proste w wykonaniu kruche ciasteczka serowe z papryką i żółtym serem!
Przepis na tłusty czwartek. Kruche ciasteczka serowe z papryką i żółtym serem
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ kostki masła
- 150 g sera gouda
- garść świeżych liści bazylii
- 1 duża papryka (pomarańczowa lub żółta)
Wykonanie:
Paprykę umyć i bardzo drobno pokroić. Liście opłukać, osuszyć i posiekać. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zmieszać mąkę, posiekane masło, ser, bazylię oraz paprykę. Zagnieść ciasto na stolnicy i uformowane wsadzić do lodówki na ok. 30 min. Po wyciągnięciu rozwałkować masę na ok. 2 cm i foremkami wyciąć ciasteczka (kształt jest dowolny). Nagrzać piekarnik do 200 st.C. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 25-30 min. Gotowe spożywać na zimno.