Węglowodany – dlaczego są ważne w żywieniu człowieka?

30 marca 2015 00:00

Myfitweb

Węglowodany – dlaczego są ważne w żywieniu człowieka? Bardzo wiele razy można spotkać się z opinią, że węglowodanów należy unikać, bo tuczą. Są one jednak naszym głównym składnikiem energetycznym, bez którego organizm, a szczególnie mózg pracuje dużo mniej efektywnie. Nie można zatem się ich pozbywać całkowicie z diety. Jedynie podczas odchudzania można ich ilość ograniczyć, ale też nie do zera.

Węglowodany – po co na one?

Węglowodany u zdrowego człowieka powinny stanowić około 50-60% energii w ciągu dnia z całej diety. Prawidłowa dieta odchudzająca zaleca także około 50% energii właśnie z węglowodanów. Dlaczego są one takie ważne?

  • Są one głównym paliwem dla całego organizmu. To właśnie glukozą odżywia się nasz mózg.
  • Węglowodany złożone dostarczają oprócz energii wiele cennych, wręcz niezbędnych składników mineralnych i witamin.
  • Węglowodany to także błonnik pokarmowy, który ułatwia odchudzanie, obniżanie stężenia cukru we krwi, cholesterolu, a także ułatwia pozbywanie się toksyn z przewodu pokarmowego.
  • Węglowodany to także niezbędny składnik do prawidłowego spalania tłuszczu.

Jakie wybierać?

To, że bez węglowodanów trudno wyobrazić sobie prawidłową dietę i zdrowy organizm już wiemy. Ważne jest jednak jakie węglowodany wybierać, aby wspomagały one pracę naszego ciała. Przede wszystkim wybierajmy węglowodany złożone, np. płatki owsiane, płatki pszenne, płatki orkiszowe, chleb razowy, brązowy ryż, makaron razowy, grube kasze. Unikajmy węglowodanów prostych ze słodyczy, cukru, słodkich napojów.

Nie musimy się natomiast obawiać cukru mlecznego (laktozy) będącej ważnym składnikiem mleka, jogurtów, kefirów, maślanki itd. Cukier zawarty w świeżych owocach to także cukier z dobrego źródła. Owoce zawierają bowiem pewną ilość błonnika pokarmowego i przez to właśnie wchłanianie cukrów prostych jest nieco zwolnione. Poza tym i nabiał i owoce są niezbędne w codziennej diecie, gdyż dostarczają m.in. wapń, magnez, witaminy z grupy B, a także witaminę C i wodę.

Co dla sportowca?

Jeśli uprawiasz sporty wytrzymałościowe potrzebujesz także większej ilości cukrów prostych, aby od razu dostarczyć paliwo dla mięśni czy układu nerwowego. Wówczas batony muesli z suszonymi owocami byłyby bardzo dobrym rozwiązaniem na czas treningu czy zawodów.

Nie ma więc co się bać węglowodanów, trzeba jedynie rozważnie je dobierać.

Dietetyk Myfitweb - Ewa Ceborska-Scheiterbauer



Tylko u nas

Zobacz również

Pracodawca

Musclemania Poland: zaprezentuj swoją metamorfozę

Pracodawca

Niezależnie od tego, czy Twoje dziecko ma 4 czy 14 lat, może koszystać z odpowiednich

Pracodawca

Balet dla dzieci: jakie korzyści dają dziecku zajęcia taneczne?

Tylko u nas

Zadbaj o zdrowie

x