5 przepisów na zdrowe słodycze! Zakochasz się w tych łakociach!
14 listopada 2017 18:06
Zdrowe składniki i szczypta wolnego czasu wystarczą żeby przygotować słodycze. Przyznacie, że te z poniższych zdjęć, autorstwa 18-letniej blogerki Plantifulway, wyglądają wyjątkowo apetycznie. My nie możemy się na nie napatrzeć. Po więcej słodkich inspiracji zajrzyjcie na insatgramowy profil Plantifulway. A u nas przepisy na pięć wegańskich smakołyków.
www.instagram.com/plantifulway
Masa orzechowa: 300g masła orzechowego i 50g syropu klonowego. Składniki podgrzej i wymieszaj. Masa malinowa: dwie łyżki nasion chia, trzy łyżki mrożonych malin, łyżka syropu klonowego. Rozdrabniamy wszystko widelcem i czekamy aż chia wchłoną płyn. W papierowe foremki na muffiny wkładamy dwie masy, raz orzechowa, raz malinowa. Wstawiamy na 2 godziny do zamrażarki.
www.instagram.com/plantifulway
Spód: 50g daktyli, 50 g słonecznika. Zblenduj składniki i wyłóż formę. Nadzienie: 2 mrożone banany, łyżka kakao. Zblenduj i rozsmaruj na spodzie, zamrażamy przez godzinę.
www.instagram.com/plantifulway
Spód: pół szklanki orzechów, pół szklanki daktyli. Krem: pół szklanki orzechów nerkowca, troszkę soku z cytryny, 1/4 szklanki wody, łycha oleju kokosowego, 2 – 4 łyżki mleka, 1 – 2 łyżki syropu klonowego, 1– 2 łyżki zalewy z orzechów nerkowca, łyżeczka ekstraktu waniliowego. Orzechy namoczyć na noc w wodzie. Masę na spód zblendować na kruszonkę, wyłożyć spód formy (tu wyszły 4 porcje wiec polecam o średnicy 20 cm lub 4 kubeczki) Schłodzić. Składniki kremu zblendować, wylać na spód, schłodzić.
www.instagram.com/plantifulway
Mus: 2 banany, awokado, 2 łyżki syropu klonowego, łyżka kakao. Blendujemy i rozsmarowujemy, chłodzimy dwie godziny i zajadamy. Ozdabiamy malinami albo innymi owocami sezonowymi.
www.instagram.com/plantifulway
Składniki: 50g masła orzechowego, 50g daktyli, dojrzały banan, 100 g roztopionej czekolady, opcjonalnie orzeszki do ozdoby. Zblenduj daktyle i masło na gładka masę. Pokrój banana na 10 plasterków. I rozprowadź na wierzchu pastę orzechowo-daktylowa. Połóż kawałki orzechów. Roztop czekoladę i maczaj całe plasterki w czekoladzie. Zamróź na 2 godziny.
www.instagram.com/plantifulway
Masa orzechowa: 300g masła orzechowego i 50g syropu klonowego. Składniki podgrzej i wymieszaj. Masa malinowa: dwie łyżki nasion chia, trzy łyżki mrożonych malin, łyżka syropu klonowego. Rozdrabniamy wszystko widelcem i czekamy aż chia wchłoną płyn. W papierowe foremki na muffiny wkładamy dwie masy, raz orzechowa, raz malinowa. Wstawiamy na 2 godziny do zamrażarki.