5 rzeczy, których nie wiedziałeś o awokado!
02 listopada 2017 14:39
Awokado inaczej nazywane jest gruszką aligatora albo owocem maślanym. Jest bardzo cenne dla naszego zdrowia, warto włączyć je do diety. Dlaczego? Poznaj 5 faktów, których nie wiedziałeś o awokado!
pixabay.com
Awokado jest owocem, to nie warzywo - a większość z nas tak myśli. Zawiera najwyższą zawartość tłuszczu spośród wszystkich owoców. Kaloryczność jest wysoka – ma około 220 kcal w 100 gramach!
pixabay.com
Jak wybierać awokado w markecie? Twarde będzie złe - niedojrzałe. Zbyt miękkie też nie jest dobre, znaczy, że jego termin ważności dobiega końca. Najlepsze je lekko miękkie, o kremowej konsystencji. Weź owoc w dłoń i sprawdź przed zakupem.
pixabay.com
Zielone owoce są bardzo zdrowe! Zawierają witaminę C, E, B6, potas, magnez oraz kwas foliowy. Co ważne nie zawiera cholesterolu i sodu. Tłuszcze z owoców są zdrowe dla naszego serca, to tłuszcze jednonienasycone oraz omega-3.
pixabay.com
Awokado wpływa na zdrowie naszych oczu. Zawiera luteinę. Luteina jest przeciwutleniaczem, który chroni oczy przed chorobami: pogorszeniem wzroku, zaćmą i zwyrodnieniami plamki żółtej.
pixabay.com
Jak sprawić żeby niedojrzały owoc nadawał się do jedzenia? Jest na to jeden prosty trik. Żeby przyspieszyć proces dojrzewania awokado można włożyć je do papierowej torebki na trzy dni - z jabłkiem lub z bananem.
pixabay.com
Awokado jest owocem, to nie warzywo - a większość z nas tak myśli. Zawiera najwyższą zawartość tłuszczu spośród wszystkich owoców. Kaloryczność jest wysoka – ma około 220 kcal w 100 gramach!