6 przepisów na sklepowe produkty. Wykonasz je w domu, a zajmie Ci to chwile!
04 grudnia 2017 17:08
Michałki, nutella, izotonik, mleko migdałowe, batony proteinowe, a może granola? Nie kupuj tego w sklepie, wykonaj sam w domu. Zajmuje chwilę, a na pewno jest zdrowszą wersją sklepowych produktów.
Myfitweb.pl
Zdrowsza wersja cukierków Michałków skradnie wasze serca. I podniebienia też. Na około 20 sztuk cukierków potrzebujesz: 5 łyżek oleju kokosowego, 9 łyżek zmielonych migdałów (mąki migdałowej), 5 łyżek dobrego kakao (o obniżonej zawartości tłuszczu, bez cukru), garść orzechów ziemnych, bez soli, potłuczonych młotkiem, 5 łyżek masła orzechowego, bez soli czy cukru, pół tabliczki gorzkiej czekolady min. 70 proc. na polewę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na koniec dosypujemy orzechy i jeszcze raz mieszamy. Pojemnik (np. plastikowy lunch box lub po lodach) wykładamy masą i chowamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie masę kroimi na kawałki (na cukierki) i polewamy je czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
pixabay.com
Do zrobienia potrzebne będzie: 2 dojrzałe awokado, 2 dojrzałe banany, 4 łyżeczki kakao, do smaku można też dodać troszkę miodu, garść posiekanych orzechów włoskich. Przygotowanie: Naszykuj mały słoiczek, do którego przełożysz masę. Awokado i banany obierz, usuń pestkę z awokado, składniki poszatkuj. Zmiksuj na gładką masę, dodaj kakao, orzechy i miód do smaku. Gotowe! Nutellę wstaw na kilka godzin do lodówki. Dziecinnie proste przepisy są najlepsze.
pixabay.com
Mleko wg przepisu Ewy Chodakowskiej zrobimy z: pół szklanki migdałów bez skórki i 2 szklanki wody. TYLE. Migdały zalewamy wodą i namaczamy pod przykryciem przez 12 godzin. Po tym czasie wszystko miksujemy, odcedzamy przez sitko lub gazę powstały płyn. Przelewamy do naczynia, napój zużywamy tego samego dnia!
pixabay.com
Jak przygotować batonika? Będziecie potrzebować:
Mąka kokosowa – 40 g,
Wiórki kokosowe – 30 g,
Olej kokosowy – 30 g,
Koncentrat białek serwatkowych – 90 g,
Cukier trzcinowy – 30 g,
Konfitura owocowa – 45 g,
Woda – 50 ml,
Czekolada – 100 g.
Olej kokosowy trzeba roztopić np. w kąpieli wodnej. Cukier trzcinowy rozpuścić w przegotowanej, ciepłej wodzie. Następnie dodać resztę składników i wymieszać całość. Masę przełożyć do foremki i chłodzić ponad 4 godziny.
pixabay.com
Co będziesz potrzebować?
śniadanie płatki owsiane – ok. 10 łyżek [100g],
płatki jęczmienne - ok. 10 łyżek [100g],
migdały, płatki – ok. 5 łyżek [50g],
sok ze świeżej pomarańczy – ½ szklanki [125g],
miód pszczeli - łyżka [35g],
słonecznik, nasiona łuskane - [30g],
wiórki kokosowe – 3 łyżki [24g]
morele, suszone, bez dodatku cukru – 10 sztuk [56g],
oliwa z oliwek – łyżeczka [5g],
cynamon – ½ łyżeczki [3g].
Wymieszaj w dużej misce wszystkie płatki, pokrojone w paseczki morele, wiórki i słonecznik. Do tego dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy, miód i oliwę. Składniki dobrze wymieszaj. Taką mieszankę wyłóż równomiernie na blachę, na papier do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w 180 st. C. Możesz ją poprzekręcać w trakcie pieczenia.
pixabay.com
30 gramów pyłku kwiatowego (my używamy tego firmy Zdrowe Pola), 500 ml wody, 20 ml soku z cytryny. Pyłek i sok z cytryny zalewamy wodą i miksujemy. Pijemy na zdrowie!
Myfitweb.pl
Zdrowsza wersja cukierków Michałków skradnie wasze serca. I podniebienia też. Na około 20 sztuk cukierków potrzebujesz: 5 łyżek oleju kokosowego, 9 łyżek zmielonych migdałów (mąki migdałowej), 5 łyżek dobrego kakao (o obniżonej zawartości tłuszczu, bez cukru), garść orzechów ziemnych, bez soli, potłuczonych młotkiem, 5 łyżek masła orzechowego, bez soli czy cukru, pół tabliczki gorzkiej czekolady min. 70 proc. na polewę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na koniec dosypujemy orzechy i jeszcze raz mieszamy. Pojemnik (np. plastikowy lunch box lub po lodach) wykładamy masą i chowamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie masę kroimi na kawałki (na cukierki) i polewamy je czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.