Chipsy? Tak, ale domowej roboty!
24 listopada 2017 18:23
Masz ochotę na chipsy? Jedz je do woli, ale tylko takie, które przygotujesz w domu sama. Z warzyw, z ziołami i skropione oliwą z oliwek. Podrzucamy 4 pomysły na smaczną i zdrową przekąskę. Nie tylko na wieczór przed telewizorem. Smacznego!
pixabay.com
Ziemniaki obierz i pokrój w słupki lub w talarki. W misce wymieszaj je z oliwą z oliwek, dosyp suszonego rozmarynu. Rozłóż na blaszce do pieczenia. Piecz 30 minut w 180 st. C. Piekarnik nastaw na termoobieg. Do chipsów polecamy sos z jogurtu greckiego i koperku.
pixabay.com
Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w słupki. W misce wymieszaj z oliwą i sosem sojowym. Rozłóż na blaszce do pieczenia. Piecz 30 minut w 180 st. C. Piekarnik nastaw na termoobieg.
pixabay.com
Sezon na topinambur trwa. W większości marketów kupicie to korzenne warzywo. Topinambur charakteryzuje się niską wartością energetyczną, stąd zalecany jest dla osób zagrożonych nadwagą i otyłością. Topinambur poszatkuj na cienkie plasterki, włóż do miski. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i ząbek czosnku rozgnieciony w prasce. Piecz 30 minut w 180 st. C. Piekarnik nastaw na termoobieg.
pixabay.com
Buraka obierz i pokrój na bardzo cienkie plasterki, wrzuć do miski, polej oliwą z oliwek (2 łyżki) dopraw pieprzem i solą. Wsyp suszone zioła: oregano, słodką paprykę, ostrą paprykę – wymieszaj. Rozłóż na blaszce do pieczenia. Piecz 30 minut w 180 st. C. Piekarnik nastaw na termoobieg.
pixabay.com
Ziemniaki obierz i pokrój w słupki lub w talarki. W misce wymieszaj je z oliwą z oliwek, dosyp suszonego rozmarynu. Rozłóż na blaszce do pieczenia. Piecz 30 minut w 180 st. C. Piekarnik nastaw na termoobieg. Do chipsów polecamy sos z jogurtu greckiego i koperku.