Co jeść, by poprawić pracę mózgu? Produkty, które odżywiają mózg
29 sierpnia 2018 14:33
Prawidłowo skomponowane posiłki dostarczą nam porządnej dawki energii, zmniejszając tym samym ryzyko podjadania wysokoenergetycznych, mało odżywczych przekąsek. Co zatem jeść żeby mieć dobrą pamieć i poprawić pracę mózgu?
pixabay.com
Co jeść, by poprawić pracę mózgu? Np. podstawę pierwszego śniadania powinny stanowić węglowodany złożone. Zapewniają one długotrwałe „paliwo” dla mózgu, pozytywnie wpływając na koncentrację i pracę pamięci. W diecie osób dbających o prawidłowe funkcjonowanie umysłu powinny się także znaleźć między innymi produkty bogate magnez, potas czy kwasy omega 3. Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia współpracująca z E.Leclerc doradza, po które brain foods warto sięgnąć.
pixabay.com
Awokado to owoc zawierający szereg elementów pozytywnie wpływających na pracę mózgu. Należą do nich kwas foliowy, a także potas. Awokado jest również bogatym źródłem witaminy K, pomagającej w zapewnieniu właściwego funkcjonowania pamięci.
pixabay.com
Bób, ciecierzyca, soczewica czy różne rodzaje fasoli to świetne źródło węglowodanów złożonych. Zapewnią one energię konieczną do kilkugodzinnej, wytężonej pracy umysłu. Innymi produktami bogatymi w węglowodany złożone są pełnoziarniste pieczywo, ziemniaki, ryż czy kasze.
pixabay.com
Gorzka czekolada jest szczególnie bogata w magnez, który pozwala na przewodzenie impulsów nerwowych, a także chroni układ nerwowy. Dzięki niemu jesteśmy spokojniejsi i łatwiej przychodzi nam koncentracja. Innymi produktami z dużą zawartością magnezu są kakao, kasze gryczana i jaglana oraz orzechy laskowe.
pixabay.com
Orzechy włoskie – jest to źródło między innymi kwasów omega 3, które zapobiegają utracie pamięci i chorobie Alzhaimera. W ciągu dnia wystarczy zjeść 2-3 orzechy, by zapewnić sobie odpowiednią dawką tych kwasów tłuszczowych. Omega 3 znajdziemy także w rybach – makrelach, sardynkach i łososiu, a także w oleju rzepakowym.
pixabay.com
Pomidory charakteryzują się z kolei dużą zawartością potasu. Pierwiastek ten wpływa pozytywnie na naczynia mózgowe. Pomidory zawierają także likopen – przeciwutleniacz, stanowiący ochronę przed wolnymi rodnikami, które zagrażają mózgowi, przyczyniając się do występowania udarów.
pixabay.com
Brokuły oraz warzywa zielone są źródłem kwasu foliowowego. Jest to związek, który wspomaga produkcje noradrenaliny i serotoniny. Dzięki nim ograniczony zostaje poziom stresu, który czeka nas w pracy czy szkole.
pixabay.com
Co jeść, by poprawić pracę mózgu? Np. podstawę pierwszego śniadania powinny stanowić węglowodany złożone. Zapewniają one długotrwałe „paliwo” dla mózgu, pozytywnie wpływając na koncentrację i pracę pamięci. W diecie osób dbających o prawidłowe funkcjonowanie umysłu powinny się także znaleźć między innymi produkty bogate magnez, potas czy kwasy omega 3. Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia współpracująca z E.Leclerc doradza, po które brain foods warto sięgnąć.