Co zjeść na śniadanie? Płatki śniadaniowe! Tylko jakie?
03 października 2017 16:30
Najszybszym rozwiązaniem są płatki śniadaniowe, bo nie wymagają specjalnych zabiegów i przygotowań. Pamiętajmy jednak o kilku sprawach. I zasadzie: Śniadanie zjedz jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi – w każdej mądrości jest ziarnko prawdy. Niech to ziarnko będzie w tym przypadku pełnoziarniste.
pixabay.com
Wybieraj płatki pełnoziarniste, a więc owsiane, jęczmienne, żytnie, orkiszowe. Możesz do nich dodać owoce suszone, liofilizowane (najlepiej sprawdzają się tu owoce jagodowe, np. truskawki, maliny, porzeczki, czarne jagody), a także orzechy.
pixabay.com
Jako dodatek do naturalnych płatków możesz wykorzystać świeże owoce – dodawaj te, które są aktualnie sezonowe. Unikniesz w ten sposób monotonni.
pixabay.com
Muesli podawaj z mlekiem (najlepiej 0,5 – 1,5%tł. ), jogurtem naturalnym, kefirem lub naturalną maślanką. Zyskasz w ten sposób sporą dawkę wapnia. Czy więcej wapnia z chudych produktów mlecznych w codziennej diecie tym łatwiejsze odchudzanie.
pixabay.com
Jeśli znudziły ci się mleczne kombinacje – zalej pełnoziarniste płatki niewielką ilością soku owocowego bez cukru i dopiero po chwili dodaj jogurt. Zyskasz zupełnie inny smak.
pixabay.com
Mieszaj swoje własne kompozycje. Będziesz mógł poeksperymentować w smakach.
pixabay.com
Wybieraj płatki pełnoziarniste, a więc owsiane, jęczmienne, żytnie, orkiszowe. Możesz do nich dodać owoce suszone, liofilizowane (najlepiej sprawdzają się tu owoce jagodowe, np. truskawki, maliny, porzeczki, czarne jagody), a także orzechy.