Szacuje się, że co piąta para w Polsce w wieku rozrodczym ma problem z poczęciem dziecka (około 20 proc. par, w sumie 1,5 mln kobiet i mężczyzn. Niektóre statystyki mówią nawet o 3 mln niepłodnych Polaków! I to nasila się z każdym rokiem. Uważa się, że problem niepłodności obecnie w 40 proc. jest zależny od kobiety i w 40 proc. od mężczyzny, w 20 proc. dotyczy obojga partnerów.
Dieta propłodnościowa to właściwe przygotowanie do ciąży, zmniejszenie ryzyka poronień oraz wzmocnienie płodności. Przestawienie się na nią jest jedną z lepszych zmian dla zdrowia rodziców i ich przyszłego dziecka. Dowodzą tego liczne badania. Odżywianie wpływa na zdrowie organizmu i układu rozrodczego.
GOTOWA DO POBRANIA. Dieta dla kobiet pomagająca kształtować sylwetkę
O właściwym odżywianiu i zdrowych nawykach na etapie starania się o dziecko pisze w swojej nowej książę Sylwia Leszczyńska. „Dieta dla płodności” to niezbędnik dla kobiet i mężczyzn, którzy zmagają się z obniżoną płodnością i niepłodnością i chcą odżywiać się zdrowo w okresie przygotowania do ciąży. To kompendium wiedzy na temat wpływu diety na płodność oraz zdrowie przyszłego dziecka.
Jeśli chcesz wiedzieć co wpływa na zdrowie komórek jajowych i plemników, jakie składniki diety są potrzebne do wydzielania przez organizm hormonów i ich działania oraz które produkty wpływają pozytywnie, a które mogą szkodzić, koniecznie przeczytaj książkę Sylwii Leszczyńskiej.
Sylwia Leszczyńska jest dietetykiem klinicznym, specjalistką w zakresie leczenia dietą niepłodności i obniżonej płodności. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej. Prowadzi Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita”.
PRZEPIS NA DZIŚ. Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami i śliwkami kalifornijskimi
W książce znajdziecie istotne w kontekście płodności porady innych specjalistów, z którymi autorka współpracuje na co dzień: dr n med. Jakuba Rzepki, spec. ginekologii i położnictwa; Małgorzaty Jolanty Kaczyńskiej, psychologa; dr n med. Piotra Miśkiewicza, spec. endokrynologii i chorób wewnętrznych; Natalii Wawszczyk, fizjoterapeutki, spec. uroginekologii i położnictwa; lek. dent. Elizy Ganczarskiej-Kaliszuk. Opublikowane zostało także zbilansowane menu w oparciu o przepisy Mateusza Gesslera.
Książka dostępna na stronie www.ksiegarnia.zwierciadlo.pl. Myfitweb jest patronem medialnym publikacji.