Grillowy sezon czas otworzyć…

09 maja 2016 00:00

Myfitweb

Spotkania z rodziną czy znajomymi w przydomowych ogródkach czy działkach to dziś coraz bardziej powszechny sposób spędzania wolnego czasu wśród większości Europejczyków. Czas spędzony na świeżym powietrzu, z dala od ulicznego zgiełku, w miłej atmosferze, przy dobrym jedzeniu – nic dodać nic ująć, ale…

Na grilla najchętniej wrzucamy kiełbaski, karkóweczkę czy boczek, a co najlepiej pasuje do tego typu jedzenie – zimne piwko! Jeśli taki zestaw pojawi się raz na dłuższy czas to nie ma powodu do paniki. Jeśli jednak jest to nasza coweekendowa tradycja – musimy to zdecydowanie zmienić.

Barbecue – jak zrobić, aby nasze zdrowie nie cierpiało?

  • Wybierajmy mięsa chudsze np. kurczaka, indyka czy rybę. Mięsa czerwone np. wołowina, wieprzowina są niezwykle tłuste i bogate w cholesterol, co nie sprzyja zdrowej pracy serca, ani zgrabnej sylwetce.
  • Jeśli bez kiełbaski czy karkówki trudno nam sobie wyobrazić grilla to przynajmniej przygotujmy mięso w postaci szaszłyków przedzielonych warzywami np. papryką, cukinią, bakłażanem czy cebulą. Możemy oczywiście zrobić szaszłyki w pełni wegetariańskie.
  • Do wszystkich dań na ciepło podajmy misę kolorowych sałat z delikatnym dressingiem na bazie oliwy lub inne świeże warzywa do pochrupania. Zadbajmy o to, aby każdy z gości miał osobną miseczkę przeznaczoną specjalnie na surówki.
  • Grzanki przygotujmy z chleba razowego lub przynajmniej grahamu. Kromki można natrzeć świeżymi ziołami i czosnkiem.
  • Na deser podajmy banana z grilla lub świeżą sałatkę owocową.
  • Jeśli na deser planujemy ciasto to przygotujmy takie z owocami na bazie ciasta drożdżowego lub tradycyjną szarlotkę (najlepiej ze spodem z mąki graham lub orkiszu). Wykorzystajmy słodszą odmianę jabłek i dodajmy mniej cukru do samego ciasta.
  • Do picia przygotujmy poncz na zimno ze świeżymi pomarańczami i ziołami np. melisą, miętą, a także wodę (najlepiej niezgazowaną) ze świeżą cytryną.
  • Pilnujmy także tego, aby mięso/ryby, które grillujemy leżało na specjalnych tackach podczas pieczenia. Dym wydobywając się podczas całego procesy nie jest korzystny dla zdrowia, a w dużych dawkach bywa rakotwórczy.
  • Konieczne jest to, aby mięso i ryby pieczone na grillu były dopieczone do końca. Bardzo często zdarza się, że mięso jest spieczone z zewnątrz i surowe w środku. W takim przypadku bardzo łatwo o zatrucie pokarmowe, o które – ze względu na wyższą temperaturę - także łatwiej w sezonie grillowym.
  • Pamiętajmy o dzieciach. One też chciałby zjeść coś z grilla, a typowe dania z grilla niestety są zbyt ciężkie dla maluchów. Może warto przygotować - oprócz chudego mięsa - grzanki z serem i pomidorami.

Aby grill był w pełni zdrowy nie wolno zapomnieć nam o aktywności fizycznej. Siedząc cały dzień przy pełnym stole – nawet jeśli będzie mocno odchudzony – nie przysporzy nam dodatkowej dawki zdrowia. Jakieś aktywności fizyczne w postaci choćby spaceru są konieczne.


Ewa Ceborska-Scheiterbauer, dietetyk

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Obiekty w okolicy

Zobacz również

x