Przepis na guacamole jest łatwy, zrobi go nawet początująca w kuchni osoba. Sama pasta idealnie nadaje się do nachosów, na grzanki, jako dodatek do meksykańskich przekąsek. W przepisie autorstwa Beaty Śniechowskiej dla Oleje Świata, guacamole podane jest z lnianaymi krakersami. Czas przygotowania guacamole to 20 minut. Będziecie się nim zajadać, gwarantujemy.
Jak zrobić idealne guakamole? [PROSTY PRZEPIS]. Składniki:
• 2 dojrzałe awokado
• 1 limonka (sok – ok. 2 łyżki)
• 1 ząbek czosnku
• 1 szalotka
• 1 pomidor
• sól w młynku
• świeżo mielony czarny pieprz
• kmin rzymski ziarenka (kumin)
• 1/2 pęczku kolendry
• olej konopny Oleofarm
Lniane krakersy [PRZEPIS]. Składniki:
• 250 g mąki pszennej
• 20 g wody
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka soli
• 50 g oleju z pestek winogron lub ryżowego
• 30 g siemienia lnianego
• 1 łyżka cukru
• 100 ml zimnej wody
• 1 żółtko rozmieszane z łyżką zimnej wody
Jak zrobić guacamole? Przygotowanie:
Skórę pomidora naciąć, sparzyć we wrzątku, zahartować w zimnej wodzie i pokroić miąższ w kostkę. Szalotkę i czosnek również pokroić w kostkę. Kolendrę posiekać. Awokado przekroić na pół, usunąć pestki, łyżką wydrążyć miąższ. Miąższ przełożyć do miski i rozgnieść widelcem na pastę, dodać sok z limonki, szalotkę, czosnek, pomidora oraz kolendrę i wymieszać. Doprawić do smaku utłuczonym w moździerzu kminem, solą i pieprzem (z młynków) oraz olejem konopnym. Gotowe guakomole wymieszać, posypać kolendrą do dekoracji i odłożyć na około 15-20 minut aż smaki się „przegryzą”.
Lniane krakersy. Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na jak najcieńszy placek. Wycinamy trójkątne krakersy za pomocą ostrego noża. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 st C. Krakersy układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem z wodą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 8-12 minut lub do uzyskania złotego koloru (w zależności od grubości przygotowanego ciasta). Serwujemy z guacamole.
Autor: Beata Śniechowska dla Oleje Świata, http://www.beatasniechowska.pl/