Na myśl o spokojnym weekendowym śniadaniu, na pewno masz już uśmiech na twarzy. My też! Dlatego podrzucamy ulubiony przepis na sobotnie i niedzielne poranki. Zapiekane jajka w wydrążonych wcześniej awokado to jest to. Do tego łatwe, 3-składnikowe i szybkie w przygotowaniu.
Lista składników zawiera tylko trzy pozycje:
awokado
jajka
plastry bekonu
Jedna porcja „kubeczków z awokado” to 216 kalorii, w tym 16,73 g całkowitego tłuszczu, 13,62 g białka i 6,24 grama węglowodanów.
Do przygotowania rodzinnego śniadania potrzebne nam będą trzy całe awokado. Owoce przecinami na pół, usuwamy pestki i trochę miąższu. Następnie wkładamy po jednym jajku do połówki awokado. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu z pieca: na górze rozłóż po plasterku bekonu, który wcześniej podsmażysz na chrupiąco na patelni. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Awocado są pożywne, nasycone kwasami tłuszczowymi. Dzięki zawartości kwasu oleinowego obniżają poziom cholesterolu, a zawarty w nich potas reguluje ciśnienie krwi. Trzeba jednak pamiętać, że są najbardziej kaloryczne z owoców!