Oscypek to lokalny produkt - twardy ser, o charakterystycznym smaku. Przekąska jest kojarzona z górami, pochodzi z Podhala. Znany przysmak, tuż obok bryndzy czy bundzu. 100 gramów oscypka z mleka owczego ma 372 kcal. Wybierając przekąskę zwróćmy uwagę na jej skład. Będąc na Podhalu warto kupić oscypki, jednak trzeba wiedzieć, że nie wszystkie sery sprzedawane na kramach są oscypkami. Certyfikowane oscypki według prawa powinny minimum 60% mleka owczego. To sprawia, że nie ma szans na masową produkcję oscypków. Jeden prawdziwy oscypek w górach kosztuje około 25 złotych. Przy wyrobie liczy się dobra jakość mleka i sposób produkcji. W marketach pełno jest pseudo oscypków z nienaturalnym składem. Nawet w górach można trafić na podrabiane oscypki. Są one przygotowywane w podejrzanych warunkach, często zamiast wędzenia poddawane są procesom farbowania (np. moczenia w kawie) – w całości są z mleka krowiego, nie owczego.
Oscypek: kalorie to nie wszystko
Jak rozpoznać oryginalny oscypek? Te z certyfikatem są produkowane między majem a październikiem – wtedy owce są wypasane i dają mleko. Prawdziwy oscypek ma nieco jaśniejszy kolor – te z mleka krowiego mają ciemniejszą barwę (w mleku owczym jest więcej białka). Uwaga! Po przekrojeniu serek oryginalny powinien mieć kolor kremowy, nie żółty. Oscypki mają charakterystyczny smak, wyraźny i ostrzejszy od podrabianych. Oscypki z certyfikowanej bacówki podczas jedzenia nie będą nam skrzypieć między zębami – ten kto jadł oscypek podrabiany wie o co chodzi.
Trening jest tak samo ważny jak dieta. Kupuj tanie wejściówki na siłownię i do klubów fitness!