Do przygotowania urodowego smakołyku potrzebujemy naprawdę niewiele. 50 g cukru trzcinowego, 50 g gorzkiej czekolady, 50 g orzechów laskowych, 50 g oleju kokosowego. Czekoladę rozpuszczamy razem z olejem kokosowym w kąpieli
wodnej, a następnie mieszamy ze zmielonymi orzechami laskowymi
i cukrem trzcinowym. Przelewamy do czystego słoiczka. Pakujemy ozdobnie i... gotowe!
Własnoręcznie przygotowane peelingi to idealny pomysł na prezent np. na Dzień Kobiet, urodziny, rocznicę czy imieniny.
Wykonanie jest banalnie proste,
więc poradzi sobie z tym zadaniem
nawet totalne beztalencie kulinarne,
a samodzielne przygotowanie
niesie ze sobą masę korzyści. Dlaczego? Olej kokosowy nadaje się
nie tylko do jedzenia. Nałożony
na skórę pomaga wzmocnić barierę
lipidową i doskonale nawilża. Czekolada również doskonale
nawilża, natłuszcza, poprawia
jędrność i elastyczność skóry. Zmielone orzechy
oraz cukier podczas masażu
w naturalny sposób delikatnie
złuszczają obumarły naskórek. A ponieważ ten „kosmetyk” nadaje się
do jedzenia, na pewno już każdy z Was wymyśli dla niego dodatkowe zastoswanie, np. w sypialni…
Przepis pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Słodko, zdrowo,świątecznie". Znajdziecie w niejpomysły na desery pyszne inaturalne. I – co nie jest bez znaczenia – nie spędzimy długich godzinw kuchni na przygotowaniach, ani wcześniej – na poszukiwaniach trudnych dozdobycia składników.