Wykosztowałeś się na batony Ani Lewandowskiej? A może poszukujesz usilnie kulek mocy, które niedawno do sprzedaży wprowadziła Ewa Chodakowska? Dzięki badaczkom z SGGW możesz oszczędzić czas i pieniądze, bo zdrowego, wysokobiałkowego batonika wg ich receptury przygotujesz sam w domu.
Przepis na batonika powstał dzięki wiedzy pań: prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, dr inż. Dorota Zielińska, dr inż. Aleksandra Szydłowska, dr inż. Anna Rzepkowska, mgr inż. Justyna Siwińska. Przekąska jest zdrowa, ludzie aktywni fizycznie na pewno chętnie będą po nią sięgać. Na uwagę zasługuje wysoka zawartość białka, niska kaloryczność i wartość odżywcza produktów.
Trenuj z Myfitweb.pl. KUPUJ tanie wejściówki na zajęcia fitness i siłownię w swoim mieście!
Przepis na batonika powstawał przez kilka miesięcy, zanim udostępniono recepturę, przeszła ona szereg testów. Baton składa się wyłącznie z ekologicznych komponentów. Jest w nim mąka kokosowa, wiórki kokosowe, olej kokosowy, cukier trzcinowy, koncentrat białek serwatkowych, konfitura z aronii, woda, czekolada gorzka. Posypany jest malinami liofilizowanymi.
Jak przygotować batonika? Będziecie potrzebować:
Mąka kokosowa – 40 g
Wiórki kokosowe – 30 g
Olej kokosowy – 30 g
Koncentrat białek serwatkowych – 90 g
Cukier trzcinowy – 30 g
Konfitura owocowa – 45 g
Woda – 50 ml
Czekolada – 100 g
Olej kokosowy trzeba roztopić np. w kąpieli wodnej. Cukier trzcinowy rozpuścić w przegotowanej, ciepłej wodzie. Następnie dodać resztę składników i wymieszać całość. Masę przełożyć do foremki i chłodzić ponad 4 godziny.