Przepis na domową granolę. Nie kupuj płatków śniadaniowych

07 listopada 2017 18:57

Myfitweb

Domowa granola jest prosta w przygotowaniu i dzięki temu, że zrobimy ją sami, wiemy co jemy. Sklepowe mieszanki, płatki śniadaniowe są pełne cukru i innych składników, które nie są mile widziane w naszym menu. Przepis według Ewy Chodakowskiej szczególnie nam się podoba.

Co będziesz potrzebować?
śniadanie płatki owsiane – ok. 10 łyżek [100g]
płatki jęczmienne - ok. 10 łyżek [100g]
migdały, płatki – ok. 5 łyżek [50g]
sok ze świeżej pomarańczy – ½ szklanki [125g]
miód pszczeli - łyżka [35g]
słonecznik, nasiona łuskane - [30g]
wiórki kokosowe – 3 łyżki [24g]
morele, suszone, bez dodatku cukru – 10 sztuk [56g]
oliwa z oliwek – łyżeczka [5g]
cynamon – ½ łyżeczki [3g]

Szukasz karnetu na siłownię? Sprawdź nasz multikarnet. Dzięki niemu wejdziesz do kilkudziesięciu siłowni!

Jak zrobić?
Wymieszaj w dużej misce wszystkie płatki, pokrojone w paseczki morele, wiórki i słonecznik. Do tego dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy, miód i oliwę. Składniki dobrze wymieszaj. Taką mieszankę wyłóż równomiernie na blachę, na papier do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w 180 st. C. Możesz ją poprzekręcać w trakcie pieczenia.

Pilnuj, aby się nie przypaliła. Dobrze ostudź i włóż do szklanego słoika. Ze składników otrzymasz ok. 10 porcji granoli. Na śniadanie wykorzystaj około 5-6 łyżek jako jedną porcję. To około 150 kcal.

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Obiekty w okolicy

Zobacz również

x