Przygotuj swoje ciało na ciążę. Wprowadź 6 żywieniowych zmian
21 września 2017 15:04
Ciąża to jeden z najbardziej niesamowitych okresów w życiu kobiety. Warto przygotować swoje ciało do tych 9 wspaniałych miesięcy, a także do późniejszego czasu laktacji. Jak łatwo się domyślić ciąża to olbrzymie obciążenie dla organizmu. Każdy wie, że trzeba wtedy o siebie dbać, zdrowo się odżywiać, nie stresować itd. Warto jednak wprowadzić kilka żywieniowych zmian jeszcze przed poczęciem.
pixabay.com
Warto go przyjmować nawet na pół roku przed planowaną ciążą. Trzy miesiące to jednak absolutne minimum. W przypadku kwasu foliowego nie wystarczy jeść zielonych warzyw, popijając sokiem pomarańczowym (oba produkty są bogate w foliany). Aby zapewnić odpowiednie jego stężenie konieczne są tabletki.
pixabay.com
Zadbajmy o to wcześniej – jedzmy więcej zielonych, liściastych warzyw, kiełek zbóż i innych roślin, a także pamiętajmy o mięsie. Mięso powinno być chude i zawsze podane z dużą ilością surówki. Płatki zbożowe pełnoziarniste i chleb razowy także mogą być dobrym źródłem tego składnika. Zadbajmy jednak, aby pojawiły się w otoczeniu produktu bogatego w witaminę C, która wspomoże jego wchłanianie.
pixabay.com
Wcale tak nie musi być. Wystarczy, że będziesz spożywać odpowiednią ilość wapnia przed ciążą, a także w czasie jej trwania. Odpowiednia ilość = 3-4 porcje chudego nabiału dziennie. Możesz wykorzystać odtłuszczone mleko jako dodatek do musli, jogurty jako baza do dressingu, a także maślanki, kefiry i twarożki.
pixabay.com
Niestety w czasie karmienia piersią to się radykalnie zmienia. Cynk obecny m.in. w chudym mięsie, cebuli, czosnku wpływa m.in. na wygląd włosów i paznokci. Staraj się więc dodawać te produkty do swojej diety – zwłaszcza, że z cebulą i czosnkiem będziesz musiała się pożegnać podczas pierwszych tygodni laktacji.
pixabay.com
Są to witaminy młodości, ale także witalności i płodności. Warto więc zadbać, aby ich nie zabrakło podczas starań o potomka. Witaminy te znajdziesz m.in. w orzechach, nasionach, olejach roślinnych, a także w maśle i wzbogacanych margarynach kanapkowych. Witamina D natomiast jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Nie oznacza to jednak, że możesz przesiadywać na pełnym słońcu cały dzień. Wystarczy godzina z odkrytymi przedramionami.
pixabay.com
W czasie przedciążowym warto także zwrócić uwagę na swoją masę ciała. W ciąży oczywistym jest, że przytyjesz. Warto wyjść od prawidłowej wagi – wówczas będzie Ci łatwiej przytyć zdrowo i regulaminowo
pixabay.com
Warto go przyjmować nawet na pół roku przed planowaną ciążą. Trzy miesiące to jednak absolutne minimum. W przypadku kwasu foliowego nie wystarczy jeść zielonych warzyw, popijając sokiem pomarańczowym (oba produkty są bogate w foliany). Aby zapewnić odpowiednie jego stężenie konieczne są tabletki.