Najpierw przedstawię wam kilka powodów, dla których śniadanie powinno być gorące…
- Uśpiona po nocy przemiana materii szybciej się obudzi – a my wraz z nią – jeśli zjemy coś na ciepło. Jest to szczególnie pomocne w przypadku, gdy nasz budzik zrywa nas z łóżka gdy na dworze jeszcze jest ciemno, a także pomaga to przy odchudzaniu.
- Ciepłe śniadanie wiąże się najczęściej z solidną porcją białka, a więc z jajkami, gorącym mlekiem czy roztopionym serem na tostach. Białko natomiast daje nam dłużej uczucie sytości, co jest bardzo ważne w odniesieniu do pełnowartościowego posiłku.
- Po gorącym posiłku (niezależnie od tego czy jest w nim dużo białka czy mało) jesteśmy mniej głodni, co jest istotne w odniesieniu do diet odchudzających.
- Ciepły posiłek rozgrzewa. Czujemy to po pierwszym kęsie, łyku czy pierwszej łyżce. Rozgrzanie takie jest ważne szczególnie w zimie, wczesną wiosną czy późną jesienią. Rozgrzany organizm znacznie trudniej jest przeziębić.
Kiedy warto, aby pojawił się gorący posiłek zaraz po wstaniu z łóżka?
- Jeśli zmarzliśmy w nocy (lub poprzedniego dnia), a musimy wyjść na zimo, do pracy, szkoły, uczelnię.
- Jeśli czujemy, że „coś się do nas dobiera”.
- Jeśli ktoś nam bliski (w domu, szkole, przedszkolu) choruje.
- Jeśli mamy dziecko w wieku przedszkolnym i pierwszy posiłek w przedszkolu jest w długim odstępie czasowym od wstania z łóżka.
- Jeśli mamy ucznia, przed którym cały dzień nauki.
- Jeśli mamy ucznia, który nie lubi brać II śniadania do szkoły!
- Jeśli wychodzimy na całodzienną wycieczkę w góry, na narty, na żagle itp.
Jak więc zrobić, aby gorące śniadało = zdrowe śniadanie
- Jajecznica – tylko z dodatkiem świeżych warzyw (np. szczypiorek, pomidory, kiełki).
- Jajko na miękko – z minimalną (lub zerową) dawką soli. Można za to dodać dowolnych ziół (np. zioła prowansalskie).
- Jeśli danie na bazie jajek – nie częściej niż dwa razy na tydzień (uważajmy na cholesterol).
- Tosty – na chlebie pełnoziarnistym.
- Omlety, naleśniki – z chudym twarożkiem i owocami rozmrożonymi przez noc.
- Musli – z dodatkiem mleka odtłuszczonego lub naturalnego jogurtu. Najlepiej ze świeżymi lub liofilizowanymi owocami i świeżymi orzechami. Warto wybrać płatki pełnoziarniste bez dodatku cukru np. owsiane, żytnie, pszenne.
- Zapiekanki – pokropione świeżą oliwą zamiast wysmarowane masłem.