Sezon na KAKI. 5 rzeczy, które musisz wiedzieć o KAKI [KALORIE, WŁAŚCIWOŚCI, CENA]
27 listopada 2017 15:53
Kaki. Kalorie to nie jest jedyny powód dla którego warto je jeść! Pomarańczowe owoce są nie tylko pyszne, słodkie, ale mają też dużo wartości odżywczych. Sezon na kaki właśnie dobiega końca, więc warto kupić kilka dojrzałych owoców podczas kolejnych zakupów! Zachęca też cena: w niektórych marketach kaki kosztuje mniej niż złotówkę za sztukę.
pixabay.com
Kaki ma kilka nazw. Naukowo określa się je jako persymona, ale w języku potocznym używa się też określeń: hurma, hebanowiec i szaron. Sezon na ten owoc zaczyna się w październiku, a kończy w grudniu, dlatego w okresie jesienno-zimowym warto go kupować! Kaki - kalorie tu prawie nic nie znaczą.
pixabay.com
Jak wybrać idealne kaki? Miękkie, mocno pomarańczowe owoce będą od razu nadawały się do jedzenia, będą też najsłodsze. Takie przechowuj w lodówce. Jeśli kupujesz na zapas wybieraj twarde owoce, w kolorze bardziej żółtym. Zanim dojrzeją minie kilka dni. Jak jeść owoc? Skórkę obieramy, bo nie jest jadalna, listki odcinamy. Owoc kroimy w plasterki. Są też zwolennicy jedzenia kaki łyżeczką… kroimy na pół, a miąższ wyjadamy łyżką.
pixabay.com
Kaki ma sporą dawkę witaminy A, C, E, K, dużo błonnika, karotenoidy, polifenole, a także składniki mineralne. Kaki kalorie: 100 gramów owocu to 70 kcal.
pixabay.com
Choć skórka owoców nie nadaje się do jedzenia, to ma właściwości lecznicze. W medycynie chińskiej od wieków używana jest do leczenia miejsc po ukąszeniach węża, stosuje się ją na podrażnioną skórę. Napój z liści może pomóc w leczeniu nowotworów, obniża ciśnienie, zmniejsza krzepliwość krwi.
pixabay.com
Jedzenie kaki może obniżyć poziom cholesterolu, cholesterolu LDL, trójglicerydów i nadtlenków lipidowych. Także osoby, które mają problemy ze wzrokiem powinny do diety wprowadzić owoc. Zapobiega powstawaniu zaćmy i uszkodzeniom soczewki. Owoc kaki - kalorie nie są ważne, kiedy się go je.
pixabay.com
Kaki ma kilka nazw. Naukowo określa się je jako persymona, ale w języku potocznym używa się też określeń: hurma, hebanowiec i szaron. Sezon na ten owoc zaczyna się w październiku, a kończy w grudniu, dlatego w okresie jesienno-zimowym warto go kupować! Kaki - kalorie tu prawie nic nie znaczą.