Co kryje w sobie marchewka? - Marchew i sok marchwiowy charakteryzują się niską kalorycznością oraz wysokim poziomem substancji odżywczych. Są źródłem karotenoidów, głównie beta-karotenu. 200 g marchewki czy 200 ml pasteryzowanego lub świeżego soku marchwiowego to zaledwie około 80 kcal – mówi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
CZYTAJ TEŻ: Sok jabłkowy: dlaczego jest taki zdrowy [WŁAŚCIWOŚCI]
Beta-Karoten (Prowitamina A) w naszym organizmie przekształca się w witaminę A, która: wspiera właściwe funkcjonowanie błon śluzowych oraz narządu wzroku, pomaga zachować zdrową skórę, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a także przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza.
Jedna szklanka (ok. 200 ml) soku marchwiowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.
Jak poprawnie zrobić "Most”, czyli unoszenie bioder?
Sok z marchewki, jak dowodzą liczne badania, ma także właściwości przeciwrakowe. Sok z marchwi z dodatkiem jabłka używany jest w najbardziej znanej antyrakowej diecie Gersona.
Sok najlepiej pić codziennie. Wyciśnięty w sokowirówce z dodatkiem jabłka i kostką lodu jest idealnym napojem orzeźwiającym. Warto go podawać również dzieciom.