Te 4 wyjątkowe napoje pij na diecie [PRZEPISY]
22 listopada 2017 17:57
Koktajle urozmaicają codzienną dietę, pozwalają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie i dostarczają wielu składników odżywczych. Koktajle autorstwa Violi Urban, Okiem Dietetyka.
pixabay.com
Nawadnia, dostarcza solidnej porcji witaminy C oraz magnezu, a jego smak jest wyjątkowo orzeźwiający! W sam raz na upały! Dodatkowo ogórki są świetnym źródłem potasu, który tracimy wraz z potem podczas wysiłku fizycznego i opalania.
Składniki: [1 duża szklanka]: 1/2 dużego ogórka szklarniowego lub 1 mniejszy, 1/2 pęczka pietruszki, sok wyciśnięty z 1/2 limonki, łyżeczka syropu z agawy lub miodu naturalnego, woda mineralna, ewentualnie kostki lodu
Przygotowanie: Z ogórka i pietruszki wyciskamy sok. Dodajemy sok z limonki i mieszamy z syropem z agawy. Dopełniamy wodą mineralną. Można dodać kilka kostek lodu.
pixabay.com
Nasze ulubione zestawienie produktów – praktycznie zawsze polecamy je osobom odchudzającym się. Ostre przyprawy przyspieszają metabolizm, a do tego są niesamowicie silnymi antyoksydantami! Łączenie kurkuminy i kapsaicyny to świetny pomysł, ponieważ wzajemnie się uzupełniają. Pamiętaj, że ten koktajl nie tylko pobudzi metabolizm, ale też może wspomagać regulowanie poziomu cholesterolu, złagodzi stany zapalne w organizmie, zmniejszy ryzyko zachorowania na raka, pomoże w regeneracji stawów i wzmocni odporność organizmu. Kurkuma to prawdziwy cud natury – warto ją włączyć do swojego codziennego menu.
Składniki: [1 dużą szklanka]: sok z 1/2 cytryny, łyżeczka miodu naturalnego lub syropu z agawy, płaska łyżeczka kurkumy, szczypta pieprzu cayenne, woda mineralna, kostki lodu
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i pijemy od razu po przygotowaniu. Koktajl ma właściwości rozgrzewające, dlatego warto dodać do niego kostki lodu, które złagodzą jego pikantną naturę!
pixabay.com
Chia Sour dostarcza witaminy C, błonnika, wapnia i magnezu. Taki napój jest szczególnie zalecany osobom, które mają problem z dostarczeniem odpowiedniej dziennej dawki błonnika, ale często miewają poranne napady głodu. To świetna „przekąska” tuż przed śniadaniem.
Składniki: [1 duża szklanka]: sok z 1 cytryny, kilka listków mięty, łyżka nasion chia (10g), woda mineralna, ewentualnie kostki lodu
Przygotowanie: Nasiona chia dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny i wodą. Czekamy aż nasiona chia wchłoną trochę płynu i napęcznieją (jeśli nie masz czasu możesz zmiksować mieszankę). Po 15-20 minutach od przygotowania pijemy.
pixabay.com
Taki koktajl pobudza wydzielanie soku żołądkowego, dostarcza sporej dawki magnezu i witaminy C. Pozwala też zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.
Składniki: [1 duża szklanka]: 1 łyżeczka sproszkowanego zielonego jęczmienia, sok z 1 limonki, sok z 1/2 pomarańczy, woda mineralna, ewentualnie: kostki lodu
Przygotowanie: Wyciskamy sok z cytrusów, mieszamy go z młodym jęczmieniem i dopełniamy wodą. Możemy dodać kilka kostek lodu.
pixabay.com
Nawadnia, dostarcza solidnej porcji witaminy C oraz magnezu, a jego smak jest wyjątkowo orzeźwiający! W sam raz na upały! Dodatkowo ogórki są świetnym źródłem potasu, który tracimy wraz z potem podczas wysiłku fizycznego i opalania.
Składniki: [1 duża szklanka]: 1/2 dużego ogórka szklarniowego lub 1 mniejszy, 1/2 pęczka pietruszki, sok wyciśnięty z 1/2 limonki, łyżeczka syropu z agawy lub miodu naturalnego, woda mineralna, ewentualnie kostki lodu
Przygotowanie: Z ogórka i pietruszki wyciskamy sok. Dodajemy sok z limonki i mieszamy z syropem z agawy. Dopełniamy wodą mineralną. Można dodać kilka kostek lodu.