19 marca 2018 13:39
Składniki:
220g kaszy jaglanej
700g kalarepy
1 litr wody
2 łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
120g cebuli
1/2 papryki
100g czarnych oliwek
100g zielonych oliwek
20g oleju rzepakowego
2 łyżeczki chrzanu
1 łyżeczka pieprzu
3 jajka
2 łyżeczki świeżego tymianku
2 piramidki smaku (Lidl)
Sezam
Przygotowanie: Kaszę opłukać pod bieżącą wodą a następnie przelać wrzątkiem. Kalarepę umyć, zetrzeć na tarce, następnie ugotować na parze, około 20 minut. Kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodzie (około 10 minut) kasza powinna być lekko twarda. Czosnek i cebule drobno pokroić. Do garnka wlać około 20 ml oleju, podgrzać. Dusić kilka minut czosnek z cebulą. Następnie dodać pokrojone na kawałki oliwki zielone i czarne, paprykę, dodać ugotowaną kalarepkę, chrzan, szczyptę soli, pieprz oraz zawartość z piramidek smaku. Wymieszać. Dodać ugotowaną kasze jaglaną, jajka, tymianek. Wymieszać dokładnie. Jeśli wolimy by konsystencja była bardziej jednolita - można zblendować składniki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę do keksówki, udekorować sezamem. Piec około 60 minut w 170 stopniach C.