ŻURAWINA. 5 rzeczy, których nie wiedziałeś o żurawinie
21 listopada 2017 16:45
Żurawina znana jest ze swoich leczniczych właściwości. Suszona czy surowa – pomaga na różne schorzenia, warto podjadać ją jako przekąskę czy dodawać do sałatek. Sosy na bazie żurawiny świeżej pasują do mięs i odpowiednio przygotowane są niskokaloryczne. Poznaj 5 faktów o żurawinie, których nie znałeś.
pixabay.com
1. Kupujesz żurawinę suszoną? Sprawdzaj skład! Najlepsza będzie taka, która nie ma cukru. Na większości opakować z żurawiną widzimy jako dodatek biały cukier. I to sporą dawkę. A owoce suszone same w sobie mają cukry proste, nie potrzeba dosładzać ich białym cukrem. Są naturalnie słodkie. UWAGA! Suszona żurawina bez cukru może być dość droga.
pixabay.com
2. Suszona żurawina to idealne remedium na wszelkie kłopoty z układem moczowym. Jeśli często cierpisz na zapalenie pęcherza moczowego (choroba ta zwana jest często także chorobą miesiąca miodowego), kanalików nerkowych wybierz suszoną żurawinę. Ich spożywanie zapobiega przyklejaniu się patogennych bakterii do ścianek układu moczowego, a tym samym uniemożliwia ich rozwój. Często działają skuteczniej od leków.
pixabay.com
3. Żurawina jest wskazana dla osób, które cierpią na niedobory minerałów i witamin. Czerwone owoce mają sporo błonnika, witaminę B1, B2, B6, C, E, a także karoten. Zawierają minerały: sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jód i żelazo. A także flawonoidy - silne przeciwutleniacze.
pixabay.com
4. Żurawina pomocna jest także przy leczeniu chorób serca, dziąseł, chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych (dzięki zawartości kwasu chinowego).
pixabay.com
5. Ze względu na zawartość szczawianów żurawiny powinny unikać osoby z kamieniami nerkowymi i chore na osteoporozę. Jeśli przyjmujemy leki zawierające składnik o nazwie warfaryna (ma działanie przeciwzakrzepowe) to także uważajmy na spożywanie żurawiny. Substancje zawarte w owocach utrudniają usuwanie warfaryny z organizmu, a to może przyczynić się do krwotoku.
pixabay.com
1. Kupujesz żurawinę suszoną? Sprawdzaj skład! Najlepsza będzie taka, która nie ma cukru. Na większości opakować z żurawiną widzimy jako dodatek biały cukier. I to sporą dawkę. A owoce suszone same w sobie mają cukry proste, nie potrzeba dosładzać ich białym cukrem. Są naturalnie słodkie. UWAGA! Suszona żurawina bez cukru może być dość droga.