Zimowa dieta pełna witamin. Co wprowadzić do diety na koniec zimy?
06 marca 2017 14:33
Brak różnorodnych, świeżych warzyw i owoców, a tym samym niedobór witamin i minerałów, skutkuje obniżeniem odporności i złym samopoczuciem. Wybierając odpowiednie produkty, wzmocnisz organizm jeszcze przed nadejściem wiosny. Mgr inż. Agnieszka Jagodzińska, dietetyk z Centrum Medycznego Falck podpowiada, które produkty koniecznie powinny znaleźć się na twoim talerzu.
pixabay.com
Do naszej diety warto wprowadzić na przykład rzepę. W tym produkcie znajdziemy między innymi potas, wapń, fosfor, magnez,witaminy z grupy B i prowitaminę A. Wielu Polaków nadal jej nie docenia, choć jest źródłem wspomnianych składników odżywczych. Rzepę można jeść samą, ale jest również doskonałym uzupełnieniem sałatek. Jej regularne spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia stanów zapalnych stawów.
pixabay.com
Odporność wzmocnisz dzięki burakom bogatym w antocyjany. Substancje te mają również działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe. Dodatkowo, buraki zawierają inne przeciwutleniacze, które są ważne między innymi dla układu krwionośnego. Możesz je ugotować lub upiec i podać jako dodatek do obiadu lub składnik sałatki.
pixabay.com
Sięgając po zielone warzywa liściowe uzupełnisz niedobory kwasu foliowego. Jego prawidłowy poziom jest ważny dla wszystkich komórek organizmu – reguluje ich wzrost i funkcjonowanie. Innymi warzywami po które warto sięgać są rośliny strączkowe i ich nasiona. Groch, fasola, ciecierzyca i soczewica są bogate w białko i skrobię, dlategopotrawy z ich wykorzystaniem na długo zaspokajają głód.
pixabay.com
W okresie zimy i wczesnej wiosny warto również korzystać z produktów mrożonych, gdyż zachowują one większość walorów odżywczych oraz smakowych, jak również pozwalają znacznie urozmaicić nasz jadłospis.
pixabay.com
Pamiętaj o kapuście – zawiera wapń, magnez i potas. Wzmacnia organizm, a dzięki zawartości siarki wpływa pozytywnie na włosy i paznokcie. Do swojego menu możesz włączyć zarówno odmianę białą, jak i czerwoną. Kapustą jest również jarmuż, który także zawiera witaminy K i działa przeciwzapalnie. Kapusta kiszona to też doskonały wybór – zawiera jeszcze więcej witaminy C niż świeża oraz działa jak naturalny antybiotyk. Zimą witaminę C znajdziesz również w produktach takich jak papryka i cytrusy.
pixabay.com
Do naszej diety warto wprowadzić na przykład rzepę. W tym produkcie znajdziemy między innymi potas, wapń, fosfor, magnez,witaminy z grupy B i prowitaminę A. Wielu Polaków nadal jej nie docenia, choć jest źródłem wspomnianych składników odżywczych. Rzepę można jeść samą, ale jest również doskonałym uzupełnieniem sałatek. Jej regularne spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia stanów zapalnych stawów.