Rokitnik zwyczajny (pospolity) nazywany jest także rosyjskim ananasem, złotem Syberii, koralowcem lub cierniem morskim. Występuje w Europie i Azji, aż po Chiny, najczęściej wzdłuż wybrzeży morskich. W Polsce jego naturalne stanowiska znajdują się głównie nad wybrzeżem Bałtyku po ujście Wisły na wschodzie i są pod ścisłą ochroną gatunkową. Rokitnik szczególnie wyróżnia się z otoczenia jesienią, gdy już z oddali skrzą mu się w słońcu całe gałęzie oblepione przepięknymi, pomarańczowymi jagodami, mogącymi przetrwać całą zimę.
Rokitnik: w kuchni i w kosmetyce
Zawiera w sobie ponad 190 aktywnych biologicznie składników, wśród których znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy. Pod względem zawartości witaminy C, rokitnik ustępuje tylko owcom dzikiej róży. Co ciekawe, witamina ta nie ulega rozkładowi podczas gotowania, a zatem sok z rokitnika można poddawać obróbce termicznej bez obawy o utratę walorów zdrowotnych. Warto podkreślić, że rokitnik, jako jedna z niewielu roślin, posiada witaminę B12, o której niedobór podejrzewani są często weganie.
Rokitnik ma walory prozdrowotne
Posiada działanie wzmacniające siły obronne organizmu, wykazuje właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego, poprawia krążenie, zwalcza wolne rodniki i stymuluje system immunologiczny. Napar z rokitnika stosuje się także przy dolegliwościach żołądkowych, a zastosowany jako maseczka, opóźnia starzenie się skóry i poprawia jej elastyczność.
Kupuj wejściówki na siłownię i zajęcia fitness aż do 60% taniej - bez umowy i stałych opłat
Rokitnik to bogata roślina, z której można czerpać moc wartości, energii i witalności. Ma bezcenne właściwości dla organizmu, dlatego warto wprowadzić go do codziennego menu i korzystać z jego dobrodziejstwa przez cały rok – wyjaśnia Katarzyna Barwińska ekspert firmy Rabenhorst - producenta naturalnych soków ekologicznych. Odpowiednio przyrządzony sok z rokitnika to prawdziwy eliksir młodości i dobre źródło witamin oraz minerałów. Sok z rokitnika, można zrobić samemu w domu, wymaga to jednak nieco czasu, zaangażowania i umiejętności. Warto także pamiętać o prawidłowym przetwarzaniu owoców, bo tylko takie nie tracą wielu swoich niezwykłych walorów i są wartościowe dla organizmu. Osoby, które nie mają czasu na samodzielne przygotowanie soku mogą śmiało skorzystać z gotowych soków dostępnych na rynku. Przed zakupem warto jednak sprawdzić dokładnie ich skład i pochodzenie, a także sposób wytwarzania.
Owoce rokitnika spożywa się na surowo lub w postaci galaretek, dżemów czy konfitur, w naszej szerokości geograficznej najpopularniejszy jest jednak sok – lekko kwaskowaty i świetnie sprawdzający się jako składnik koktajlów. Intensywny, lekko cierpkawy smak soku z rokitnika sprawia, że doskonale łączy się on z innymi owocami, np. z jabłkiem, marchewką czy acerolą, jest też bardzo wydajny, do tego stopnia, że zaleca się rozcieńczanie go wodą.