Składniki na śledzie ze śliwką:
• 7 dużych płatów śledziowych z zalewy octowej
• garść suszonych śliwek
• garść owoców suszonej żurawiny
• 1 duża cebula czerwona lub biała
• kilka włoskich orzechów
• świeżo mielony pieprz
• 2 małe ziarenka ziela angielskiego
• 2 małe goździki
• 1 listek laurowy
• 200 ml zimnotłoczonego oleju z lnianki (np. Ol’Vita)
Przygotowanie. Przepis na śledzie ze śliwką:
• Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wraz z żurawiną namoczyć w gorącej wodzie przez 10 min do uzyskania miękkości, następnie odcedzić i odstawić do przestudzenia.
• Cebulę cieniutko pokroić
• Płaty śledziowe w miarę możliwości pozbawić skórki i pokroić na ok 2 cm kawałki
• Posiekać orzechy
• Przyprawy pokruszyć lub rozetrzeć w moździerzu.
• Przygotowane składniki układać w słoiku warstwami delikatnie ugniatając. Układanie zacząć od cebuli, następnie śledzie oprószone przyprawami i świeżo mielonym pieprzem, orzechy, a na koniec żurawinę ze śliwkami
• Całość zalać olejem z lnianki tak, aby wszystkie warstwy były zakryte. Zakręcić i odstawić na 24 godziny
Porada. Przepis na śledzie ze śliwką
Śledzie w zalewie octowej można zastąpić śledziami typu matias, które uprzednio należy namoczyć w wodzie przez co najmniej 3-4 godziny.
TANIE wejściówki na siłownię kupisz na Myfitweb.pl. Sprawdź ceny! Już od 10 złotych