Na Myfitweb kupisz tanie wejściówki oraz karnety umożliwiające wejście do wielu klubów. Z nami zaplanujesz dietę oraz trening.
Właściwości dyni można wymieniać bez końca. Już same jej pestki są bogatym źródłem witamin i wartości odżywczych. Na wyróżnienie zasługuje wysoka zawartość cynku, który m.in. poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie męskiego układu rozrodczego. Mężczyźni powinni sięgać po pestki dyni także ze względu na witaminę E, która jest nazywana „witaminą płodności”. W połączeniu z zawartą w nasionach dyni, witaminą A oraz C tworzy idealny, odżywczy miks poprawiający cerę oraz odporność organizmu. Pestki dyni są doceniane także przez sportowców, ponieważ zawierają dużo białka - w 100 gramach pestek znajduje się 30 gramów tego enzymu (USDA National Nutrient Database for Standard Reference). Jedynym mankamentem jest dość wysoka kaloryczność pestek, ze względu na dużą zawartość kwasów omega-3.
KUPUJ tanie wejściówki na siłownię i zajęcia fitness w Twoim mieście. Od 12 złotych za wejście!
Znacznie mniej kaloryczny jest natomiast miąższ dyni – 100 gramów ugotowanej dyni to zaledwie 20 kcal. Duża zawartość błonnika, który usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego, to dodatkowa korzyść dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami. Jedząc dynię dostarczamy organizmowi sporą ilość potasu i magnezu, czyli pierwiastków wpływających na dobre samopoczucie.
Dlaczego warto jeść dynię?
- Im bardziej pomarańczowy jest miąższ dyni, tym bardziej bogaty w beta karoten, który jest prekursorem witaminy A, a także bardzo skutecznym antyoksydantem. Ma więc działanie przeciwnowotworowe, opóźnia również procesy starzenia. Dodatkowo redukuje nadmiar złego cholesterolu i chroni nasz wzrok. Miąższ dyni jest lubiany przez osoby odchudzające się, ma bowiem niewiele kalorii i sporo błonnika. Kupując dynię, warto również wykorzystać jej pestki, które bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe, mają też działanie odrobaczające. Zawarte w nasionach substancje eliminują między innymi owsiki czy tasiemce z naszego układu pokarmowego - mówi dietetyk Magda Heba, ekspert Soligrano.
CZYTAJ TEŻ: Gdzie jest najwięcej witaminy C?
Dynia w kuchni – nieograniczone pole do popisu
Miłośnicy gotowania doceniają dynię za to, że można ją wykorzystać na wiele sposobów - do przetworów, dań obiadowych, zup-kremów, a nawet wypieków. - W okresie jesiennym dynia to stały bywalec mojej kuchni. Jest bardzo wdzięcznym warzywem jeśli chodzi o możliwości zastosowania oraz sposób przyrządzania. Można ją podać na bardzo wiele sposobów i za każdym razem znakomicie smakuje - podsumowuje dietetyk Magda Heba.
Wybieraj kluby fitness, siłownie i baseny z naszej ogólnopolskiej bazy
Kup karnet lub wejściówkę
Myfitweb poleca
Jesz zdrowo i nadal nie możesz schudnąć? A może…
artykuł
Oto Tulum Jungle Gym! Takiej siłowni jeszcze nie widzieliście. Sprzęt z drewna, na plaży w Meksyku
artykuł
"Ćwiczę i nie chudnę!" Pewnie popełniasz tych 5 błędów
artykuł
Fitnessowe cele, dla których warto trenować! Zrobisz to?
artykuł
Ćwiczenia na szczupłe uda. 5 ćwiczeń, które wysmuklą uda
artykuł
Powstało czekoladowe wino. W sam raz na zimowe wieczory!
artykuł
Zajęcia pilates w Warszawie: Tutaj warto zajrzeć! [Polecamy pilates Warszawa]
artykuł
Powstaje największa siłownia świata! 50 000 mkw dla aktywnych ludzi
artykuł
Dietetyk za darmo online. Umów się już dziś!
artykuł
Zumba fitness! Jakie korzyści dadzą zajęcia?
artykuł
Do klubu fitness nie tylko na trening! Zabiegi, które warto wykonać
artykuł
10 popularnych błędów dietetycznych. Nie popełniaj ich, Twoja sylwetka Ci podziękuje
artykuł