Który rodzaj jogurtu jest najlepszy?

17 lipca 2017 16:28

Myfitweb

Jogurt zawiera ważne składniki odżywcze, takie jak białko i wapń. Ten tradycyjny wytwarza się przez dodanie dwóch kultur bakteryjnych do mleka, aby "sfermentować" laktozę do kwasu mlekowego. Tworzy się kwaśny smak i gęsta konsystencja. Jeśli jogurt zostanie schłodzony po fermentacji, bakterie pozostaną aktywne, a produkt można oznakować jako zawierający kultury "żywe" lub "aktywne", które są dobre dla jelit. Ale który jogurt jest najlepszy? Składniki takie jak pektyna i guma guar są zwykle oznaką produktu o słabszej jakości. Jeśli kupujesz jogurty smakowe, sprawdź zawartość cukru.

Tłusty jogurt nie jest zły. Choć moda na produkty light trwa, to nie ma ona uzasadnienia w tym co mówią naukowcy. W badaniu opublikowanym w 2013 r. w skandynawskiej literaturze medycznej, w eksperymencie przeprowadzonym na ponad 1000 szwedzkich mężczyznach w wieku 40-60 lat, naukowcy stwierdzili, że ci, którzy spożyli duże ilości mleka, masła i śmietany, były znacznie mniej podatni na otyłość w okresie 12 lat w porównaniu do mężczyzn, którzy nigdy lub rzadko jedli wysokotłuszczowy nabiał. Okazuje się, że w większości badań mleko o wysokiej zawartości tłuszczu wiąże się z mniejszym ryzykiem otyłości. Istotną zaletą jogurtu o zwykłej zawartości tłuszczu jest to, że rzadko zawiera zagęszczacze i dodatki, które są stosowane w jogurcie „odchudzonym”.

KUPUJ TANIE wejściówki do klubów fitness i na siłownię!

Jogurt grecki jest gęstszy, bardziej kremowy i ma wyższe stężenie białka i mniejszą ilości laktozy (cukru). Jogurty greckie dostarczają więcej białka i mniej cukru niż normlane. Jednak proces, który tworzy grecki jogurt, powoduje produkt uboczny zwany kwasową serwatką, szkodliwą dla środowiska. Oczywiście musicie być uważni wybierając jogurt. Niektórzy producenci dodają skrobię i środki zagęszczające, takie jak kukurydza lub tapioka. Takich jogurtów nie polecamy.

A co z jogurtami owocowymi? Powinny być zdrowe, bo przecież zawierają owoce? Nic bardziej mylnego… Większość smaku w tych jogurtach pochodzi z dodatku cukru i substancji słodzących. Jeśli chcesz smakowity jogurt owocowy i możesz sobie pozwolić na dodatkowe kalorie, poszukajcie marek, które mają krótkie, łatwe do wymawiania listy składników: tylko mleko, cukier lub inne naturalnie występujące substancje słodzące, takie jak syrop klonowy lub miód, owoce i aktywne kultury bakterii. Trzymaj się z dala od czegokolwiek, co zawiera syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy.

Uważnie trzeba też podchodzić do jogurtów o niskiej zawartości tłuszczu lub bez tłuszczu. Niestety, jakość odżywcza jogurtu może być zmniejszona, jeśli producent dodaje zagęszczacze i substancje słodzące, aby zastąpić smak i fakturę utraconą z usuniętym tłuszczem. Wybierając jogurt o niskiej lub nietłustej zawartości, poszukaj krótkiej listy składników. Taki jogurt powinien zawierać odtłuszczone mleko i żywe kultury bakterii. Wersje „low fat” mogą zawierać inne porcje produktów mlecznych, w tym śmietanę, maślankę i odtłuszczone mleko, aby uzyskać idealną teksturę: te składniki nie są złe. Większość jogurtów light zawiera pektyny, które występują naturalnie między ścianami komórek owocowych i warzywnych. Producenci stosują je do zagęszczania jogurtu.

Czytaj też: Fitnessowe cele, dla których warto trenować! Zrobisz to?

Na sklepowych półkach pełno jest jogurtów do picia. Są podobne w składzie do standardowych jogurtów, ale większość jest aromatyzowana, smakowa i słodzona. W jogurcie laktoza - naturalnie obecna w mleku - zapewnia słodycz. Ale w większości „przyprawionych” jogurtów cukier dodaje się jako sacharozę, fruktozę lub syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy. Na plus jest to, że niektóre jogurty do picia zawierają żywe probiotyki, które poprawiają kondycję układu trawiennego i mogą przynieść inne korzyści, takie jak poprawa systemu immunologicznego. Gdy kupujesz jogurt do picia, szukaj takiego, który ma krótki skład: kultury mleka i bakterii i unikaj dodatków, takich jak modyfikowana skrobia spożywcza, naturalne lub sztuczne smaki i pektyny.

Czy są tu fani kefiru? Ten sfermentowany napój mleczny podobny jest do jogurtu. Kefir wytwarza się przez zaszczepienie mleka mieszaniną mikroorganizmów znaną jako "ziarna kefiru". Są to bakterie kwasu mlekowego i paciorkowce używane do wytwarzania jogurtów, a także drożdży i bakterii kwasu octowego. Podobnie jak w jogurcie, składnikami kefiru są: mleko i bakterie. Zawiera podobną ilość białka, wapnia i witaminy D. Kefir jest ceniony ze względu na silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe i regulujące układ odpornościowy.


Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Obiekty w okolicy

Zobacz również

x