Owoce jagodowe. Mają dużo witamin i składników mineralnych, działają antynowotworowo

02 sierpnia 2017 10:55

Myfitweb

Owoce jagodowe to nie tylko czarne jagody, ale także truskawki, poziomi, porzeczki, aronia, borówki amerykańskie, maliny, żurawina i wiele innych. Owoce te są najczęściej jedzone jedynie w sezonie letnim, a szkoda, bo zawierają masę witamin, składników mineralnych, a przede wszystkim – silnie działające związki przeciwutleniające i wiele związków czynnych.

maliny w ciąży

Dlaczego owoce jagodowe powinny być cały rok na naszym stole? Przede wszystkim, że dzięki temu, że jest ich ogromny wybór to ułatwiają nam urozmaicanie codziennej diety. Jest to bardzo ważne – czym więcej różnych produktów w naszym jadłospisie tym mniejsze ryzyko niedoborów pokarmowych. Po drugie owoce jagodowe dostarczają dużo witamin i składników mineralnych, a także działające antynowotworowo – związki antyoksydacyjne. Można by nawet zaryzykować twierdzenie, że owoce jagodowe to kategoria „super żywności”. Czarne porzeczki i aronia to prawdziwy lider jeśli chodzi o dostarczanie witaminy C.

ZAMIAST KARNETU - KUPUJ TANIE wejściówki na siłownię i do klubu fitness!

Swój kolor owoce jagodowe zawdzięczają związkom, które mają działanie antyoksydacyjne. Czym barwniejszy, ciemniejszy owoc tym lepsze działanie spowalniające starzenie się organizmu, a także powstawanie komórek rakowych.

Jedząc świeże owoce jagodowe możemy być spokojniejsi o wzrost stężenie cukru po posiłku. Podnosi się on wolniej w porównaniu z posiłkiem składającym się z bananów czy gruszek, winogron. Dzieje się tak, gdyż owoce jagodowe mają z reguły mniejszą zawartość cukrów prostych, a jednoczesnej zawierają dość dużą dawkę błonnika pokarmowego. Truskawki, poziomki, jagody to produkty niskoenergetyczne. Można ich zjeść nieco więcej bez obawy o nadmiary przyrost masy ciała.

Owoce jagodowe – a szczególnie jagody czarne – działają bardzo korzystnie na oczy, a właściwie na plamkę żółtą, która w raz z wiekiem może ulegać zwyrodnieniu prowadząc do ślepoty. Luteina i zeaksantyna, którą najczęściej znamy w suplementów diety, hamuje w pewnym stopniu procesy zwyrodnieniowe. Dlaczego więc nie jeść owoców jagodowych i łączyć przyjemne z pożytecznym.

CZYTAJ TEŻ: 11 ZASAD grillowania na diecie. Trzymaj się ich A NIE PRZYTYJESZ

Co zrobić poza sezonem? W zimie, na jesieni czy na wiosnę potrzebujemy dużych dawek witamin i składników mineralnych. Owoce jagodowe warto zatem dodać do codziennego jadłospisu w postaci suszonej, liofilizowanej czy mrożonej. Można je połączyć z muesli, jogurtem, mlekiem, kefirem czy nawet dodać do sałatki warzywnej. A czy jeść maliny w ciąży? Odpowiedź jest prosta: tak!

Ewa Ceborska-Scheiterbauer

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Obiekty w okolicy

Zobacz również

x