Żywienie dzieci – od EKO słoiczka do fast food’a?

06 października 2017 15:34

Myfitweb

Idąc do półki z żywnością dla niemowląt i małych dzieci (do 3. roku życia) nie można się nadziwić jak bardzo duży jest wybór (i chwała producentom za to, że ułatwiają życie młodym rodzicom). Wszystkie nasze rodzime dania w wersji ekologicznej, mniej posolonej, z najwyższej jakości surowców, ściśle kontrolowane itd. Również dania ze światowej kuchni można obecnie z łatwością zamknąć w słoiczek dla dziecka.

Żywienie dzieci – od EKO słoiczka do fast food’a?

Przechodząc jednak w centrum handlowym obok restauracji typu fast food można się natknąć na tych samych rodziców, co tak skrzętnie wybierają słoiczki dla swoich pociech. Te same dzieci obok ekologicznego dania o mianie „danie specjalnego przeznaczenia żywieniowego” pałaszują nieziemsko przesolone frytki usmażone w oleju smażalniczym ostatnio wymienianym parę dni/tygodni temu i popijają nieziemsko słodkim napojem z bąbelkami. Gdzie tu sens?

SPRAWDŹ TO! Wejściówki na siłownię i zajęcia fitness do 60 proc. taniej

Jak „wyjść” ze słoiczków w stronę zdrowego żywienia?

• Przede wszystkim podpatrzmy co nasze dziecko chętnie jadało wcześniej. Spróbujmy przygotować mu to samo we własnej kuchni. Przykładowo – maluch jadł chętnie kleik zbożowy z owocami to dajmy mu muesli pełnoziarniste z dodatkiem świeżych owoców drobno pokrojonych. Maluch cenił sobie spaghetti bolognese – zróbmy je w domu wykorzystując chude mięso z indyka czy wołowiny. Makaron można zawsze skrócić, aby sos nie był wszechobecny po posiłku.

• Nie masz czasu ugotować albo trudno ci zabrać zdrowy obiad w podróż? Wykorzystaj dania gotowe przeznaczone dla starszych dzieci w wieku do 3 lat (nawet jeśli masz w domu już przedszkolaka). Możnisz też wykorzystać gotowy sos warzywno-mięsny zamknięty w słoik dla dzieci. Dogotujesz jedynie makaron, kaszę czy ziemniaki.

• Staraj się ile się da wciągać malucha w gotowanie. Daj mu „odpowiedzialne” zadanie np. wyjęcie pestek ze śliwek czy usunięcie szypułek z truskawek.

• Daj dziecku wybór pomiędzy dwoma zdrowymi daniami. Niech ma poczucie, że ma wpływ na to co się je w całym domu. Będzie chętniejsze, aby jeść to, co inni.

• Chcesz zrobić maluchowi przyjemność i zabrać go „gdzieś” na obiad? Obiad przygotuj samemu według zasad zdrowej kuchni, a malca weź na duże lody czy ciastko w cukierni. Też będzie zadowolony.

• Dawaj maluchowi dobry przykład. Staraj się nie jeść niezdrowych produktów przy dziecku (albo jeszcze lepiej – zrezygnuj z nich całkowicie). Nic bardziej nie zachęci malucha do spróbowania przysłowiowego szpinaku, jak pałaszująca go ze smakiem rodzina.

• Można też przygotować tzw. modne dania w domu w wersji zdrowej, np. pizza z razowej mąki i dużym dodatkiem świeżych warzyw, hamburger z chudej wołowiny z dodatkiem ziół czy frytki pieczone, a nie smażone oraz dużo mniej posolone.

Pamiętajmy o tym, że nasze dzieci zbierają nawyki żywieniowe od samego początku. Warto wykorzystać ten czas, aby wyrosła nam zdrowa i uśmiechnięta pociecha.

Ewa Ceborska-Scheiterbauer, Poradnia dietetyczna Food & Diet

Tylko u nas

Zobacz również

Pracodawca

Musclemania Poland: zaprezentuj swoją metamorfozę

Pracodawca

Niezależnie od tego, czy Twoje dziecko ma 4 czy 14 lat, może koszystać z odpowiednich

Pracodawca

Balet dla dzieci: jakie korzyści dają dziecku zajęcia taneczne?

Tylko u nas

Zadbaj o zdrowie

x