Pij kawę na zdrowie. Prozdrowotne właściwości kawy

18 października 2018 10:47

Myfitweb

Kawa to zdrowie! Najbardziej zalecana jest kawa parzona przy użyciu filtrów. Regularne spożycie kawy (3-5 filiżanek dziennie) zmniejsza ryzyko występowaniu chorób, działa pobudzająco i zwiększa tolerancję na wysiłek fizyczny. Dlaczego warto pić kawę? Prozdrowotne właściwości kawy.

Prozdrowotne właściwości kawy

• Właściwości kawy. Czarny napój zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 o 50%
• Właściwości kawy naturalnej. Pijąc kawę codziennie spada też ryzyko wystąpienia niedokrwiennej choroby serca o 11-13%
• Właściwości kawy parzonej. Mała czarna zmniejsza ryzyko zawału serca i udar mózgu
• Zdrowotne właściwości kawy. Kawa chroni przed zachorowaniem na niektóre nowotwory o 50-60% (nowotwory wątroby, jajnika)
• Właściwości zdrowotne kawy. Regularne picie małej czarnej ogranicza zachorowanie na choroby neurodegeneracyjne takie jak: choroba Parkinsona czy Alzheimera
• Poza tym: Zmniejsza się szansa wystąpienia zespołu metabolicznego
• Kawa chroni przed chorobami wątroby

Hitem ostatnich lat jest kawa zielona

Właściwości zielonej kawy też korzystanie wpływają na zdrowie. Jest ona droższa niż tradycyjny napój. Właściwości kawy zielonej wpływają na odchudzanie, zmniejsza ona cellulit – dlatego może okazać się dobrym wyborem dla pań. Właściwości odchudzające zielonej kawy cenne będą dla osób na diecie. Czym jest zielona kawa? Jest dokładanie taka sama jak czarna, różni się kolorem, gdyż nie jest palona. Zielona kawa przyczynia się do spowolnienia metabolizmu cukru w organizmie. Właściwości zielonej kawy -odchudzanie może stać się łatwiejsze dzięki piciu napoju tuż przed posiłkiem. Przy regularnym piciu zielonej kawy możemy liczyć na utratę nawet 30 proc. tkanki tłuszczowej! Zielona kawa chroni wątrobę, wzmacnia naszą odporność. 

A co z popularną Inką? 

Właściwości kawy zbożowej – ta od lat była polecana kobietom w ciąży czy starszym osobom, jednak najnowsze badania wykazują, że może okazać się niezbyt dobrym wyborem. Właściwości kawy Inki: jak wynika z badań Instytutu Żywności i Żywienia, napój ten ma o wiele więcej rakotwórczego akrylamidu niż czarna kawa. Szkodliwa substancja powstaje w procesie prażenia cykorii i buraka cukrowego – z których robi się „zbożówkę”. Po tych badaniach właściwości zdrowotne kawy Inki stanęły pod znakiem zapytania. Przeczytaj więcej na temat: Kawa zbożowa. Zdrowa czy nie? Lepiej wypić naturalną kawę!

Trening też Cię pobudzi! KUPUJ tanie wejściówki na siłownię - od 10 zł na Myfitweb.pl

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Obiekty w okolicy

Zobacz również

x