Bakłażan duszony w pomidorach z fetą i kolendrą

25 min
1  porcja
Łatwe
Zawiera alergeny: Mleko

Baklazan gotowany bez soli , Pomidory czerwone , Cebula , Czosnek , Oliwa z oliwek , Sol

Wartość odżywcza

Kalorie

Tłuszcze

Cholesterol

Sód

Węglowodany

Białko

% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).

Jednogarnkowe danie pełne smaku lata! Wypróbuj różne opcje doprawiania i znajdź swoją ulubioną wersję duszonego w pomidorach bakłażana. A jeśli chcesz więcej białka dodaj do swojego dania jajko sadzone na beztłuszczowej patelni. Będzie sycące!

  • Bakłażana pokrój w kostkę i posól. Odstaw na 15 minut.
  • W tym czasie pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, po czym kroimy w drobną kostkę.
  • Cebulę i czosnek siekamy.
  • Na łyżce oliwy szklimy czosnek z cebulą, dodajemy opłukanego bakłażana. Chwilę smażymy.
  • Po kilku minutach dodajemy pomidory i dusimy do miękkości pod przykryciem.
  • Danie podajemy z pokruszoną fetą, garścią świeżych ziół i kromką pieczywa.
Uwaga: jeśli chcesz innego aromatu dodaj do swojego dania mielony kumin i ziarna kolendry - meksykański klimat gwarantowany. Jeśli wolisz południowe klimaty dodaj zamiast kolendry świeże oregano lub listki greckiej bazylii. Wolisz pozostać przy polskich smakach? Kolendrę zamień na pietruszkę.

Sezon na bakłażana trwa, dlatego to właśnie on króluje w waszej dzisiejszej kolacji zaproponowanej w ramach akcji 2 tygodnie pod Okiem Dietetyka na Myfitweb

Jak dołączyć do akcji:
1. Zarejestruj się tu: http://myfitweb.com
2. Znajdź w serwisie grupę - 2 tygodnie pod Okiem Dietetyka na Myfitweb
3. Dołącz do grupy i korzystaj z diet, przepisów, porad i ciekawostek


Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Zobacz również

x