Maka pszenna , Sol , Oliwa z oliwek , Drozdze piekarskie prasowane , Woda , Oliwa z oliw
Kalorie
Tłuszcze
Cholesterol
Sód
Węglowodany
Białko
% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).
Aromatyczne pieczywo rodem z Włoch w wersji bezglutenowej. Prosty przepis na pachnące słoneczną Italią bezglutenowe pieczywo wzbogacone ziołami z pewnością zainteresuje miłośników nowych smaków, kulinarnych przygód oraz wszystkich tych, którzy są na diecie bezglutenowej z konieczności lub wyboru.
Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które używane jest jako podstawa pizzy lub jako pieczywo podawane na przystawkę do różnych potraw. Focaccia we Włoszech ma wiele odmian różniących się dodatkami. Focaccia może występować w wersji z solą, ziołami, pomidorami suszonymi, z oliwa z oliwek itp. Ten przepis to propozycja na Focaccia w wersji bezglutenowej, która jest równie pyszna jak oryginalny wypiek i z pewnością sprosta oczekiwaniom kulinarnym miłośników pysznej kuchni oraz fanom włoskich klimatów.
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, sól, oliwę z oliwek, rozrobione drożdże i mieszać stopniowo dolewając wodę po czym dobrze zagnieść ciasto. Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 60 minut. Następnie ponownie wyrobić dokładnie ciasto i podzielić na małe placki o grubości 1,5 mm. Ułożyć na blasze z pergaminem i posmarować pędzlem z oliwą z oliwek. Placki posypać ziołami prowansalskimi, bazylią, rozmarynem, makiem lub sezamem. Piec w rozgrzanym piecu w temperaturze 220-240 ° C przez około 15-20 minut, aż do zarumienienia na złoto.