Danie chińskie "po mojemu" [PRZEPIS CZYTELNIKA]

20 min
3  porcje
Łatwe
Zawiera alergeny: Soja, Sezam

Kurza piers bez skory i kosci surowa , Smazony makaron po chinsku , Sos teriyaki , Sos sojow

Wartość odżywcza

Kalorie

Tłuszcze

Cholesterol

Sód

Węglowodany

Białko

% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).

Danie chińskie to miła odskocznia od diety. Warto urozmaicić swoje posiłki właśnie taką propozycją.

Składniki:
2 piersi kurczaka (duże)
8 łyżek marynaty teriyaki (nie za pełnych)
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
sezam niełuskany, ile tylko chcemy do smaku
dwie łyżki oleju sezamowego
fix po potraw chińskich 15-20 g
warzywa chińskie 100-150 g
makaron wonton 200 g
makaron ryżowy wstążkowy 150 g

Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę. Zrobić marynatę z teriyaki i sosu sojowego, wymieszać. Na patelnie wlać 1 łyżkę oleju sezamowego, rozgrzać patelnię po czym wrzucić kurczaka w marynacie. Smażyć do czasu aż mięso się nie zarumieni i nie puści soków, dosypać sezamu.

W między czasie na drugą patelnię dać drugą łyżkę oleju i warzywa chińskie oraz fix do potraw chińskich. Gdy warzywa zmiękną dolać sosu z mięsa i tak smażyć jeszcze przez chwilę dopóki nie zmiękną całkiem. Można połączyć później warzywa z mięsem, lecz nie trzeba. Gdy wszystko się będzie powoli dusiło zagotować wodę na makaron i zalać go. Przykryć aby się zaparzył i zmiękł. Danie podawać w miseczkach, zaczynają od makaronu przez warzywa, aż do mięsa (jeśli nie połączyliście tych dwóch).Smacznego!

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Zobacz również

x