Składniki: 2 piersi kurczaka (duże) 8 łyżek marynaty teriyaki (nie za pełnych) 2 łyżki ciemnego sosu sojowego sezam niełuskany, ile tylko chcemy do smaku dwie łyżki oleju sezamowego fix po potraw chińskich 15-20 g warzywa chińskie 100-150 g makaron wonton 200 g makaron ryżowy wstążkowy 150 g
Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę. Zrobić marynatę z teriyaki i sosu sojowego, wymieszać. Na patelnie wlać 1 łyżkę oleju sezamowego, rozgrzać patelnię po czym wrzucić kurczaka w marynacie. Smażyć do czasu aż mięso się nie zarumieni i nie puści soków, dosypać sezamu.
W między czasie na drugą patelnię dać drugą łyżkę oleju i warzywa chińskie oraz fix do potraw chińskich. Gdy warzywa zmiękną dolać sosu z mięsa i tak smażyć jeszcze przez chwilę dopóki nie zmiękną całkiem. Można połączyć później warzywa z mięsem, lecz nie trzeba. Gdy wszystko się będzie powoli dusiło zagotować wodę na makaron i zalać go. Przykryć aby się zaparzył i zmiękł. Danie podawać w miseczkach, zaczynają od makaronu przez warzywa, aż do mięsa (jeśli nie połączyliście tych dwóch).Smacznego!