Jaglanka na mleku z jabłkami i żurawiną

10 min
1  porcja
Łatwe
Zawiera alergeny: Mleko

Kasza jaglana , Nasiona chia , Mleko 2% tluszczu , Miod , Jablka cale , zurawina

Wartość odżywcza

Kalorie

Tłuszcze

Cholesterol

Sód

Węglowodany

Białko

% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).

Składniki:

  • Kasze jaglaną gotujemy na wodzie.
  • Pod koniec gotowania, kiedy już prawie cały płyn odparuje, dodajemy mleko oraz miód i miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji gładkiego „budyniu”.
  • Na koniec dodajemy posiekaną żurawinę i jabłko pokrojone w kosteczkę.
Ciekawostka: kasza jaglana należy do kasz o działaniu alkalizującym. Większość produktów zbożowych doprowadza do zakwaszenia organizmu, jaglanka jest inna! Jedz ją jak najczęściej. Dodatkowo jest źródłem przyswajalnego krzemu, który wzmacnia włosy i paznokcie. Więcej o kaszy jaglanej przeczytasz tutaj: http://okiemdietetyka.pl/kasza-jaglana-oceniona-okiem-dietetyka/

Składniki:
  • 4 łyżki kaszy jaglanej [60g]
  • łyżeczka chia [5g]
  • szklanka mleka 2% tł. [220g] – można zamienić na wzbogacone wapniem mleko sojowe
  • łyżeczka miodu [10g] – można pominąć
  • ½ jabłka [75g] – można uprażyć z miodem i rodzynkami
  • łyżka żurawiny [10g]
Przepis z akcji 2 tygodnie pod Okiem Dietetyka na Myfitweb

Jak dołączyć do akcji:

1. Zarejestruj się tu: http://myfitweb.com
2. Znajdź w serwisie grupę - 2 tygodnie pod Okiem Dietetyka na Myfitweb
3. Dołącz do grupy i korzystaj z diet, przepisów, porad i ciekawostek

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Zobacz również

x