- Dzwonko z łososia umyj i dokładnie osusz.
- Przypraw solą, pieprzem, świeżym koperkiem i sokiem z cytryny.
- Piecz na rozgrzanym grillu przez 3 minuty z każdej strony.
- Łososia podawaj z ugotowaną komosą i surówką polaną sosem jogurtowym.
- Danie posyp pestkami dyni.
Ciekawostka: Tłuste ryby to największe dobrodziejstwo jakie można położyć na swoim talerzu. Jeśli w Twojej diecie jest sporo tłuszczu roślinnego, to koniecznie jedz tłuste ryby co najmniej 3 razy w tygodniu. Łosoś, świeży tuńczyk, makrela, śledzie i węgorz – to najlepsze źródła kwasów omega-3 w diecie. Nie jadasz ryb? Koniecznie zaopatrz się w dobrej jakości tran z wątroby rekina, nasiona chia i siemię lniane złociste.
Składniki
- dzwonko z łososia (150g) + szczypta soli, pieprz, cytryna, koperek (10g)
- 4 łyżki kolorowej komosy ryżowej (50g) – można zamienić na kaszę jaglaną
- 1/2 pęczka rzodkiewek (50g)
- garść porwanej sałaty masłowej (30g)
- 1 ogórek (50g)
- łyżka jogurtu naturalnego (20g), łyżeczka soku z cytryny (5g), koperek (10g), pieprz
- łyżeczka pestek dyni (5g)