Makaron z pesto pietruszkowo-miętowym i szparagami

25 min
1  porcja
Łatwe

Makaron pelnoziarnisty , Oliwa z oliwek , Czosnek , Pietruszka natka , Mieta zielona swie

Wartość odżywcza

Kalorie

Tłuszcze

Cholesterol

Sód

Węglowodany

Białko

% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).

Zielone szparagi w połączeniu z grillowanym kurczakiem i razowym makaronem doprawionym orzeźwiającym sosem pesto z pietruszki i świeżej mięty

  • Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i dzielimy na mniejsze kawałki.
  • Gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
  • W osobnym garnku gotujemy makaron.
  • Oliwę, nerkowce, zioła, czosnek, sól i pieprz miksujemy blenderem do uzyskania pożądanego stopnia rozdrobnienia (w zależności od preferencji).
  • Makaron odcedzamy, mieszamy z pesto i szparagami.
  • Danie podajemy z kawałkami grillowanego kurczaka i świeżymi ziołami
Porada: korzystaj z dobrodziejstwa sezonu na szparagi! To niskokaloryczne warzywo jest prawdziwą bombą witaminową. Pamiętaj jednak, że najlepiej gotować je na parze, aby nie traciły swoich cennych właściwości.

Składniki:
  • 3/4 szklanki makaronu pełnoziarnistego [60g]
  • łyżka oliwy z oliwek [10g]
  • ząbek czosnku [5g]
  • pęczek natki pietruszki [30g]
  • świeża mięta [10g]
  • sól i pieprz
  • łyżka orzechów nerkowca [10g]
  • 4-5 szparagów [120g] – ugotować na parze i dodać do makaronu w oliwie
  • Kawałeczek grillowanego kurczaka pokrojonego w paski [80g] + czosnek, tymianek, pietruszka, sól, pieprz.
Przepis z akcji 2 tygodnie pod Okiem Dietetyka na Myfitweb

Jak dołączyć do akcji:
1. Zarejestruj się tu: http://myfitweb.com
2. Znajdź w serwisie grupę - 2 tygodnie pod Okiem Dietetyka na Myfitweb
3. Dołącz do grupy i korzystaj z diet, przepisów, porad i ciekawostek

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Zobacz również

x