- Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i dzielimy na mniejsze kawałki.
- Gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
- W osobnym garnku gotujemy makaron.
- Oliwę, nerkowce, zioła, czosnek, sól i pieprz miksujemy blenderem do uzyskania pożądanego stopnia rozdrobnienia (w zależności od preferencji).
- Makaron odcedzamy, mieszamy z pesto i szparagami.
- Danie podajemy z kawałkami grillowanego kurczaka i świeżymi ziołami
Porada: korzystaj z dobrodziejstwa sezonu na szparagi! To niskokaloryczne warzywo jest prawdziwą bombą witaminową. Pamiętaj jednak, że najlepiej gotować je na parze, aby nie traciły swoich cennych właściwości.
Składniki:
- 3/4 szklanki makaronu pełnoziarnistego [60g]
- łyżka oliwy z oliwek [10g]
- ząbek czosnku [5g]
- pęczek natki pietruszki [30g]
- świeża mięta [10g]
- sól i pieprz
- łyżka orzechów nerkowca [10g]
- 4-5 szparagów [120g] – ugotować na parze i dodać do makaronu w oliwie
- Kawałeczek grillowanego kurczaka pokrojonego w paski [80g] + czosnek, tymianek, pietruszka, sól, pieprz.
Przepis z akcji 2 tygodnie pod Okiem Dietetyka na Myfitweb
Jak dołączyć do akcji:
1. Zarejestruj się tu: http://myfitweb.com
2. Znajdź w serwisie grupę - 2 tygodnie pod Okiem Dietetyka na Myfitweb
3. Dołącz do grupy i korzystaj z diet, przepisów, porad i ciekawostek