Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

80 min
15  porcji
Łatwe

Marchew , Kasza jaglana , Soczewica czerwona , Cebula , Sos sojowy ciemny , Pietruszka,

Wartość odżywcza

Kalorie

Tłuszcze

Cholesterol

Sód

Węglowodany

Białko

% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej doskonale sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa. Szybki w przygotowaniu, miękki, dobrze doprawiony. Jest alternatywą dla mięsnej wersji, ale jest bardziej dietetyczny.

Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy (każdą osobno) według przepisu z opakowania. Kaszę jaglaną należy przed ugotowaniem przepłukać na sitku w zimnej wodzie, a później zalać wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki.

Marchewkę i pietruszkę gotujemy, siekamy. Cebulkę podsmażamy na oleju.

Ugotowane kasze mieszamy razem z cebulą, warzywami, dodajemy 100 ml oleju, sos sojowy, pietruszkę, sól, pieprz i poszatkowany czosnek. Składniki blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Całość przekładamy do foremki keksówi i pieczemy przez 45 minut w temp. 180 st. C. Jemy po ostygnięciu. Smacznego!

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Zobacz również

x