Marchew , Kasza jaglana , Soczewica czerwona , Cebula , Sos sojowy ciemny , Pietruszka,
Kalorie
Tłuszcze
Cholesterol
Sód
Węglowodany
Białko
% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej doskonale sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa. Szybki w przygotowaniu, miękki, dobrze doprawiony. Jest alternatywą dla mięsnej wersji, ale jest bardziej dietetyczny.
Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy (każdą osobno) według przepisu z opakowania. Kaszę jaglaną należy przed ugotowaniem przepłukać na sitku w zimnej wodzie, a później zalać wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki.
Marchewkę i pietruszkę gotujemy, siekamy. Cebulkę podsmażamy na oleju.
Ugotowane kasze mieszamy razem z cebulą, warzywami, dodajemy 100 ml oleju, sos sojowy, pietruszkę, sól, pieprz i poszatkowany czosnek. Składniki blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Całość przekładamy do foremki keksówi i pieczemy przez 45 minut w temp. 180 st. C. Jemy po ostygnięciu. Smacznego!