- Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Kroimy z paski. Lekko oprószamy solą, pieprzem i papryką.
- Na rozgrzanym oleju szklimy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem.
- Następnie dodajemy polędwiczkę i krótko smażymy.
- Chwilę później dodajemy pokrojone na plasterki pieczarki, paski zielonej papryki oraz suszone grzyby leśne.
- Całość dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.
- Pod koniec gotowania dodajemy zioła np. tymianek, cząber lub majeranek.
- Gulasz podajemy z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną (najlepiej niepaloną) oraz ćwikłą
Porada: do posiłków warto dodawać ostre przyprawy. Chrzan pobudza metabolizm, a dodatkowo jest bardzo zdrowy. Jego wyjątkowo ostry smak zawdzięcza substancji o silnym działaniu przeciwnowotworowym. Nie żałuj sobie pikanterii! Chili, kurkuma, imbir, kardamon, cynamon i pieprz to Twoi przyjaciele na diecie odchudzającej i nie tylko!
Składniki:
- kawałek chudej polędwiczki wieprzowej (100g)
- łyżka oleju rzepakowego (10g)
- ½ zielonej papryki (120g)
- 7 średnich pieczarek (150g) + kilka grzybów suszonych drobno posiekanych
- 1 duża cebula (50g)
- ząbek czosnku (5g)
- szczypta soli, pieprz czarny, papryka słodka, pasuje też cząber i tymianek
- 1/3 szklanki kaszy gryczanej (50g)
- ¾ szklanki ćwikły (100g)
Przepis z akcji 2 tygodnie pod Okiem Dietetyka na Myfitweb
Jak dołączyć do akcji:
1. Zarejestruj się tu: http://myfitweb.com
2. Znajdź w serwisie grupę - 2 tygodnie pod Okiem Dietetyka na Myfitweb
3. Dołącz do grupy i korzystaj z diet, przepisów, porad i ciekawostek