Potrawka z polędwiczki i grzybów z kaszą gryczaną i ćwikłą

40 min
1  porcja
Łatwe
Zawiera alergeny: Mięso

Wieprzowina poledwica bez kosci i tluszczu , Olej rzepakowy , Papryka zielona , Pieczarki ,

Wartość odżywcza

Kalorie

Tłuszcze

Cholesterol

Sód

Węglowodany

Białko

% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).

  • Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Kroimy z paski. Lekko oprószamy solą, pieprzem i papryką.
  • Na rozgrzanym oleju szklimy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem.
  • Następnie dodajemy polędwiczkę i krótko smażymy.
  • Chwilę później dodajemy pokrojone na plasterki pieczarki, paski zielonej papryki oraz suszone grzyby leśne.
  • Całość dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.
  • Pod koniec gotowania dodajemy zioła np. tymianek, cząber lub majeranek.
  • Gulasz podajemy z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną (najlepiej niepaloną) oraz ćwikłą
Porada: do posiłków warto dodawać ostre przyprawy. Chrzan pobudza metabolizm, a dodatkowo jest bardzo zdrowy. Jego wyjątkowo ostry smak zawdzięcza substancji o silnym działaniu przeciwnowotworowym. Nie żałuj sobie pikanterii! Chili, kurkuma, imbir, kardamon, cynamon i pieprz to Twoi przyjaciele na diecie odchudzającej i nie tylko!
Składniki:
  • kawałek chudej polędwiczki wieprzowej (100g)
  • łyżka oleju rzepakowego (10g)
  • ½ zielonej papryki (120g)
  • 7 średnich pieczarek (150g) + kilka grzybów suszonych drobno posiekanych
  • 1 duża cebula (50g)
  • ząbek czosnku (5g)
  • szczypta soli, pieprz czarny, papryka słodka, pasuje też cząber i tymianek
  • 1/3 szklanki kaszy gryczanej (50g)
  • ¾ szklanki ćwikły (100g)
Przepis z akcji 2 tygodnie pod Okiem Dietetyka na Myfitweb

Jak dołączyć do akcji:
1. Zarejestruj się tu: http://myfitweb.com
2. Znajdź w serwisie grupę - 2 tygodnie pod Okiem Dietetyka na Myfitweb
3. Dołącz do grupy i korzystaj z diet, przepisów, porad i ciekawostek


Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Zobacz również

x