Roladki z dorsza z pesto pietruszkowym i śliwkami kalifornijskimi

30 min
4  porcje
Łatwe
Zawiera alergeny: Ryba

Dorsz atlantycki , Szynka Prosciutto , sliwki suszone , Pietruszka natka , Cytryna cala

Wartość odżywcza

Kalorie

Tłuszcze

Cholesterol

Sód

Węglowodany

Białko

% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).

Szybki i smaczny obiad. 4 porcje przygotujesz w 30 minut.

Składniki:
  • 40-50dkg polędwiczki z dorsza
  • 4 plastry szynki dojrzewającej ew. boczku
  • 60g posiekanych śliwek kalifornijskich (np. California Prune Board)
  • pęczek natki pietruszki (średniej wielkości)
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Polędwiczkę z dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym, podziel na 4 odcinki. Każdy z kawałków natnij wzdłuż do połowy wysokość, każdą z powstałych połówek także natnij wzdłuż w połowie wysokości. W ten sposób powinien powstać płaski prostokąt z dorsza. W blenderze zmiksuj na pesto: natkę pietruszki, oliwę, sok i skórkę z cytryny, całość dopraw do smaku solą. Rybę ułóż na plastrze szynki, lekko oprósz solą (pesto będzie już słone), na wierzchu rozsmaruj pesto pietruszkowe, posyp posiekanymi śliwkami kalifornijskimi. Całość zwiń w roladkę, którą możesz związać sznurkiem lub przypiąć wykałaczką. Tak przygotowane roladki piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, z termoobieg przez 15-20 minut. Jeśli zostało Ci pesto możesz podawać je jako dodatek do gotowych roladek.




Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Zobacz również

x