Sałatka z fenkułu i jabłka

15 min
1  porcja
Łatwe

Fenkul wloski , Ogorek zielony ze skorka , Jablka cale , Pietruszka natka , Sok z cytryny

Wartość odżywcza

Kalorie

Tłuszcze

Cholesterol

Sód

Węglowodany

Białko

% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).

Sałatka jest bogatym źródłem wapnia (w całej sałatce jest go tyle co w szklance mleka)

składniki (na 2 porcje):
- fenkuł, 1/2 szt.
- ogórek gruntowy, 1szt.
- jabłko, 1/2 dużej szt.
- natka pietruszki, pęczek
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek, 2 łyżeczki
- sól himalajska, czarny pieprz

Wartość odżywcza całego przepisu:
Wartość energetyczna: 260 kcal
Białko: 7,5 g
Tłuszcz: 11 g
Węglowodany: 40 g
Błonnik pokarmowy: 13,6 g
Cholesterol: 0 mg
Wapń: 280 mg
Żelazo: 4 mg
Witamina C: 155 mg

Sałatka jest bogatym źródłem wapnia (w całej sałatce jest go tyle co w szklance mleka). Dodatkowo sałatka zawiera sporą ilość żelaza, które, dzięki obecności witaminy C, lepiej się przyswaja. Sałatka idealna wzmocnienie odporności.

Dziękujemy Pani Marcie Dymek za pyszną i zdrową inspirację sałatkową
Źródło: "Jadłonomia" Marta Dymek, sałatka str. 173

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Zobacz również

x