Skontaktuj się z nami, dowiedz się więcej i dodaj swój klub do myfitweb. Masz pytania? Zadzwoń już teraz 531 002 531 lub pozostaw dane i skontaktujemy się z Tobą.
WITAJ NA MYFITWEB
Na Myfitweb kupisz tanie wejściówki oraz karnety umożliwiające wejście do wielu klubów. Z nami zaplanujesz dietę oraz trening.
Mam już konto na myfitweb
Nie pamiętasz hasła?
Podaj swój adres e-mail, jeżeli go mamy w serwisie, wyślemy Ci link do zmiany hasła
Dziś zapraszamy do wypróbowania dania, w którym rolę główną gra Pan Topinambur. Warzywo to ostatnio przeżywa swój renesans.
Typy posiłków:ObiadKolacjaZawiera alergeny:
Poniższa propozycja to istna bomba żelazowa - zatem wszystkie mamy ciężarne, osoby borykające się z niedokrwistością - zabieramy się za topinambur. Tu w sałatce - idealna kompozycja topinamburu z natką pietruszki. Dzięki zawartej w natce, witaminie C, zwiększa się absorpcja żelaza, czyli po prostu organizm przyswoi go więcej.
Kilka faktów: porcja sałatki (1/4 z podanej proporcji) 294 kcal 8,5 g białka 9,2 g tłuszczu 50 g węglowodanów
10 mg żelaza (!!!!!) - 55% pokrycia normy dla kobiet z przedziału wiekowego 19 - 50 oraz blisko 40% dla kobiet ciężarnych. Jeżeli zjemy 1/2 zaproponowanej ilości (czyli 0,5 kg topinamburu) wówczas wartości podwoją się!
Wart uwagi również magnez - porcja sałatki pokryje 20% zapotrzebowania dla kobiet.
Zatem jak przygotować bombę żelazową?
Pieczone topinambury z aioli Składniki (na 2 porcje jako obiad, na 4 porcje jako dodatek do obiadu): - topinambur, 1kg - czerwona papryka, 1szt. - czosnek, 4 ząbki - oliwa z oliwek, 3 łyżki - sól himalajska, czarny pieprz - twarożek homogenizowany naturalny, 4 łyżki - natka pietruszki, pęczek
Topinambury wyszorować porządnie szczoteczką do warzyw i przekroić na połówki. Poukładać na blaszce do pieczenia skórką do góry. Paprykę pozbawić pestek i położyć koło topinamburów - także skórką do góry. Czosnek obrać z łupin i położyć koło papryki. Warzywa stropić oliwą i doprawić solą. Całość piec około 30 minut w temperaturze 200st. C. Upieczoną paprykę, czosnek i świeży twarożek zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku. Topinambury podawać z sosem i posiekaną natką.
Za świetny przepis dziękujemy Pani Marcie Dymek. Inspiracja na danie z topinamburem zaczerpnięta jest z książki Jadłonomia (str 41)
Poradnia Dietetyczna Food & Diet
Kupuj tanie wejściówki i multikarnety
Wybieraj kluby fitness, siłownie i baseny z naszej ogólnopolskiej bazy