Składniki:
- 3 jajka
- 100g serka naturalnego kremowego lub fety
- 50g boczku pokrojonego w kostkę
- 50g śliwek kalifornijskich posiekanych (np. California Prune Board)
- ½ papryki posiekanej
- garść jarmużu
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- kiełki do dekoracji
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Jarmuż zalej wrzątkiem, po ok. 1 minucie zlej wrzątek, jarmuż odciśnij, posiekaj. Do miski przełóż żółtka, serek, boczek, śliwki, paprykę, jarmuż, mąkę, natkę pietruszki, dodaj sól i pieprz, całość wymieszaj. Dodaj ubite białka, ponownie wymieszaj. Masę nakładaj do foremek/papilotów muffinkowych. Muffiny piecz przez 15 minut w temp. 175 stopni, opcja termoobieg. Po wyjęciu z piekarnika muffiny udekoruj kiełkami i podawaj ciepłe.