Zdrowy tort jagodowy z truskawkami

60 min
15  porcji
Łatwe
Zawiera alergeny: Jaja

Truskawki , Jajko kurze cale , smietanka Polska 30% , Maslo extra , Orkisz do wypieku dom

Wartość odżywcza

Kalorie

Tłuszcze

Cholesterol

Sód

Węglowodany

Białko

% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).

Idealny na walentynki, jako słodkie uzupełnienie posiłku. Deser bez cukru! Do przygotowania zainspirowała nas książka Moniki Mrozowskiej "Słodko, zdrowo, świątecznie". Przepis trochę zmodyfikowany przez nas, ale wyborny. Osoby dbające o dietę nie będą mieć wyrzutów sumienia.

Ciasto:

150 gramów mąki orkiszowej

120 ml miodu wielokwiatowego

Jeden słoiczek dżemu jagodowego niskosłodzonego doprzełożenia - około 280 gramów

Zmielona garść pestek słonecznika

Jedna łyżeczka sody oczyszczonej

3 jajka

75 gramów masła


Masło roztapiamy w garnku i czekamy aż ostygnie. Jajka ubijamy z miodem. Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy miód ubity z jajkami i delikatnie mieszamyna jedną masę. Pestki słonecznika mielimy – posłużą nam do wysypania formy.Okrągłą foremkę do ciasta (23 cm średnicy) smarujemy masłem i wysypujemyzmielonymi pestkami słonecznika. Na tak przygotowaną formę wylewamy masę.Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 st (góra/dół). Po wyjęciu z piekarnikastudzimy. Delikatnie przekrajamy ciasto wzdłuż i smarujemy dżemem jagodowym.


Krem na górę tortu:

Śmietanka 30 procnet - 250 ml

1 łyżeczka stewii

Truskawki do dekoracji


Śmietanę ubijamy z jedną łyżeczką stewii na szytwniejszą masę. Wykładamy na tort, dekorujemy pokrojonymi truskawkami.

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Zobacz również

x