Truskawki , Jajko kurze cale , smietanka Polska 30% , Maslo extra , Orkisz do wypieku dom
Kalorie
Tłuszcze
Cholesterol
Sód
Węglowodany
Białko
% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).
Idealny na walentynki, jako słodkie uzupełnienie posiłku. Deser bez cukru! Do przygotowania zainspirowała nas książka Moniki Mrozowskiej "Słodko, zdrowo, świątecznie". Przepis trochę zmodyfikowany przez nas, ale wyborny. Osoby dbające o dietę nie będą mieć wyrzutów sumienia.
Ciasto:
150 gramów mąki orkiszowej
120 ml miodu wielokwiatowego
Jeden słoiczek dżemu jagodowego niskosłodzonego doprzełożenia - około 280 gramów
Zmielona garść pestek słonecznika
Jedna łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka
75 gramów masła
Masło roztapiamy w garnku i czekamy aż ostygnie. Jajka ubijamy z miodem. Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy miód ubity z jajkami i delikatnie mieszamyna jedną masę. Pestki słonecznika mielimy – posłużą nam do wysypania formy.Okrągłą foremkę do ciasta (23 cm średnicy) smarujemy masłem i wysypujemyzmielonymi pestkami słonecznika. Na tak przygotowaną formę wylewamy masę.Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 st (góra/dół). Po wyjęciu z piekarnikastudzimy. Delikatnie przekrajamy ciasto wzdłuż i smarujemy dżemem jagodowym.
Krem na górę tortu:
Śmietanka 30 procnet - 250 ml
1 łyżeczka stewii
Truskawki do dekoracji
Śmietanę ubijamy z jedną łyżeczką stewii na szytwniejszą masę. Wykładamy na tort, dekorujemy pokrojonymi truskawkami.